Mali ili veći viškovi povrća, preostali iz vegetacije ili ciljano nabavljeni za zimu, čuvaju se na različitim mestima, a gde – to zavisi od mnogo činilaca. U stanovima izbor mesta je sveden na ostavu i frižider, i tu se ne mogu čuvati sve vrste koje će se tokom zime koristiti u ishrani. Najčešće se čuvaju po džačić luka, krompira, oraha i lešnika, ređe cvekla, zelen, celer i ostalo krtolasto povrće. Za stvaranje većih zaliha nema ni potrebe, jer su gotovo u svakom komšiluku marketi, piljarnice, pijace…
Piše: Svetlana Mujanović
U selima je situacija već drugačija. U domaćinstvima, u čijim baštama se proizvede puno povrća, grehota je za zimu ne sačuvati sve što pretekne u vegetaciji. Tamo je i veći prostor, pa je izbor mesta za „zimovanje“ svih viškova šarolik. Frižider i ostava su „desna ruka“ svakoj domaćici, ali veći viškovi se čuvaju u podrumima, šupama, trapovima… Važno je da se povrće na tim mestima može nesmetano pregledati i blagovremeno izbaciti natrulo, kako bi preostali plodovi što duže sačuvali vitalnost.
Kome (ne) prija etilen
Mesto na kojem će se preko zime povrće čuvati treba da je ušuškano, da u njemu temperatura ne padne ispod nule, kako se ne bi smrznulo. Takođe, pazi se da ona ne bude ni visoka, jer se održavanjem niskih temperatura smanjuje gubitak vlage i sprečava uvenuće povrća, usporava razvoj mikroorganizama koji izazivaju trulež i smanjuje se sinteza etilena, koji takođe u velikoj meri utiče na kvalitet uskladištenog povrća.
Da podsetimo. Etilen je bezbojni gas koji biljke redovno sintetišu i koji ubrzava sazrevanje, inicira pojavu i jačinu boje, ali i ubrzava omekšavanje plodova, gubitak hlorofila u zelenim tkivima, tj. žućenje i gubljenje boje. Zbog njega se na salati pojavljuju tamne fleke, žuti cvast brokolija, šargarepa postaje gorka.
Etilen redovno upijaju kupusnjače, lisnato povrće, pasulj, šargarepa, grašak, paprike, patlidžan i krastavac, pa ovo povrće valja čuvati podalje od plodova koji emituju etilen – dinje, paradajz, pečurke i gotovo sve vrste voća. Krompiru i luku etilen pomaže da ne proklijaju, pa ih je poželjno skladištiti u blizini povrća koje emituje etilen.
Najbolji zimovnik i kako ga odabrati
Velike količine etilena u zatvorenom prostoru obično potiču iz zaraženih, oštećenih i plodova koji sazrevaju, te je zbog toga od velike važnosti da se prostorije u kojima se čuvaju viškovi povrća redovno provetravaju i proverava zdravstveno stanje uskladištenih plodova.
U ovom mesecu svi viškovi povrća su uklonjeni iz bašta i smešteni u trapove, ostave, šupe. Ali, dešava se da u prvi mah za svaku vrstu nije odabran baš najbolji zimovnik. Da bi svo povrće, preteklo iz vegetacije i ostavljeno za zimu, ostalo što duže vitalno, nije kasno ni da mu se sada promeni adresa.