Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ KAKO ČUVATI VIŠKOVE I REZERVE POVRĆA: Trap, frižider, ili?

KAKO ČUVATI VIŠKOVE I REZERVE POVRĆA: Trap, frižider, ili?

670
Farmer woman holding wooden box full of fresh raw vegetables. Basket with vegetable (cabbage, carrots, cucumbers, radish, corn, garlic and peppers) in the hands.

Mali ili veći viškovi povrća, preostali iz vegetacije ili ciljano nabavljeni za zimu, čuvaju se na različitim mestima, a gde – to zavisi od mnogo činilaca. U stanovima izbor mesta je sveden na ostavu i frižider, i tu se ne mogu čuvati sve vrste koje će se tokom zime koristiti u ishrani. Najčešće se čuvaju po džačić luka, krompira, oraha i lešnika, ređe cvekla, zelen, celer i ostalo krtolasto povrće. Za stvaranje većih zaliha nema ni potrebe, jer su gotovo u svakom komšiluku marketi, piljarnice, pijace…

Piše: Svetlana Mujanović

U selima je situacija već drugačija. U domaćinstvima, u čijim baštama se proizvede puno povrća, grehota je za zimu ne sačuvati sve što pretekne u vegetaciji. Tamo je i veći prostor, pa je izbor mesta za „zimovanje“ svih viškova šarolik. Frižider i ostava su „desna ruka“ svakoj domaćici, ali veći viškovi se čuvaju u podrumima, šupama, trapovima… Važno je da se povrće na tim mestima može nesmetano pregledati i blagovremeno izbaciti natrulo, kako bi preostali plodovi što duže sačuvali vitalnost.

Kome (ne) prija etilen

Mesto na kojem će se preko zime povrće čuvati treba da je ušuškano, da u njemu temperatura ne padne ispod nule, kako se ne bi smrznulo. Takođe, pazi se da ona ne bude ni visoka, jer se održavanjem niskih temperatura smanjuje gubitak vlage i sprečava uvenuće povrća, usporava razvoj mikroorganizama koji izazivaju trulež i smanjuje se sinteza etilena, koji takođe u velikoj meri utiče na kvalitet uskladištenog povrća.

Da podsetimo. Etilen je bezbojni gas koji biljke redovno sintetišu i koji ubrzava sazrevanje, inicira pojavu i jačinu boje, ali i ubrzava omekšavanje plodova, gubitak hlorofila u zelenim tkivima, tj. žućenje i gubljenje boje. Zbog njega se na salati pojavljuju tamne fleke, žuti cvast brokolija, šargarepa postaje gorka.

Etilen redovno upijaju kupusnjače, lisnato povrće, pasulj, šargarepa, grašak, paprike, patlidžan i krastavac, pa ovo povrće valja čuvati podalje od plodova koji emituju etilen – dinje, paradajz, pečurke i gotovo sve vrste voća. Krompiru i luku etilen pomaže da ne proklijaju, pa ih je poželjno skladištiti u blizini povrća koje emituje etilen.

Najbolji zimovnik i kako ga odabrati

Velike količine etilena u zatvorenom prostoru obično potiču iz zaraženih, oštećenih i plodova koji sazrevaju, te je zbog toga od velike važnosti da se prostorije u kojima se čuvaju viškovi povrća redovno provetravaju i proverava zdravstveno stanje uskladištenih plodova.

U ovom mesecu svi viškovi povrća su uklonjeni iz bašta i smešteni u trapove, ostave, šupe. Ali, dešava se da u prvi mah za svaku vrstu nije odabran baš najbolji zimovnik. Da bi svo povrće, preteklo iz vegetacije i ostavljeno za zimu, ostalo što duže vitalno, nije kasno ni da mu se sada promeni adresa.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us