Kad god nije na svom radnom mestu, poznati zmijolovac iz Vladičinog Hana, Vladica Stanković najviše vremena provodi u kuhinji gde sprema najpoznatija slana i slatka jela. U tome je pravi majstor, i kada govori o svom kulinarskom umeću on ne zna sa sigurnošću da kaže da li je bolji u spremanju posnih ili mrsnih jela. Kod Vladice u vreme posta često zamirišu pihtije koje sprema od raznovrsne ribe.
On ističe da u pripremanju ove vrste pihtija najčešće koristi ribe koje u svom sastavu imaju najviše masnoće poput šarana i tolstolobika. Pre nego što ih stavi da se kuvaju dobro ih očisti i opere. Svaku stavi u lonac da se kuvaju zajedno sa glavom jer se u glavi nalazi najviše masnoće neophodne za spremanje ovog jela.

– U vodu u kojoj se kuva riba obavezno stavim lovorov list, malo usitnjene šargarepe, sitno seckani beli i crni luk i neutralnu supu sa povrćem. Ribu kuvam sve dok ne otpusti svu masnoću, a njeno meso može da se rukama lepo usitni – ističe Vladica i poručuje da svako ko ih pravi treba da doda soli po svom ukusu.
Ovako skuvanu ribu izvadi u pleh i odvoji meso od kostiju. Svo meso zatim lepo rasporedi po tanjirima i odozgo doda po malo usitnjenog belog luka, bibera, a može i aleve paprike ukoliko to neko želi.
– Čim to uradim vodu u kojoj se kuvala riba procedim kroz cediljku kako bih je očistio od preostalih ribljih kostiju. Ponovo je vratim na šporet i u nju sipam posni gustin razmućen vodom. Kada voda provri njome nalivam tanjire sa ribljim mesom – kaže Vladica i poručuje da sastojke za svoje pihtije nikada ne meri. Sve stavlja odokativno, pravi ih sa velikom ljubavlju i zato uvek ispadnu kako se samo poželeti može.
Tekst: Gordana Nastić
Foto: Vladica Stanković