Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Kad nedostaje, mora da se dodaje

Kad nedostaje, mora da se dodaje

167

Navodnjavanje je jedan od najvažnijih uslova za savremenu voćarsku proizvodnju, za visoke prinose kvalitetnih plodova koji će voćaru osigurati odgovarajuću zaradu. Uspeh u proizvodnji voća u velikoj meri zavisi ne samo od dovoljnih i blagovremenih zalivanja zasada, nego posebno i od kvaliteta vode za navodnjavanje. Voda, pre svega, mora biti čista, odnosno nezagađena organskim i neorganskim nečistoćama i patogenima, a njen hemijski sastav mora da bude primeren njenoj nameni.

Navodnjavanjem se voćne vrste obezbeđuju potrebnim količinama lako pristupačne vode, što im omogućava da daju visok i stabilan rod, kao i kvalitetne plodove. U praksi se često mešaju pojmovi navodnjavanje i zalivanje: kada se određena površina zemljišta navlaži vodom u celini, radi se o navodnjavanju, a ako se pak voda dodaje svakoj biljci posebno, ili redovima (špalira) bez navodnjavanja prostora između redova, prikladniji je izraz zalivanje.

Šta ne treba čekati i šta treba raditi kada je voću neophodna dodatna količina vode, pročitajte u nastavku

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us