Kad prolaziš selom u kome su kobasice glavna atrakcija i primetiš štand sa natpisom „Domaći dalmatinski proizvodi“, naravno da ćeš zastati. Ko ne bi zaastao kad pored mirisa roštilja, pečenog vola i čvaraka, oseti miris maslinovog ulja i maslina. Gusto, devičansko, pravo jako i preukusno. A masline, što bi babe rekle „ko nacrtane“. Izbor sireva kao u nekom dobro opremljenom marketu, beli u krišci, beli tvrdi, beli lisnati, pa onda kačkavalj ementaler i kačkavalj od tri vrste mleka, koji nisam imala nameru da kupim, al’ se predomislih kad sam ga probala. I oni, već pomenuti čvarci. Ajd što prave šoder čvarke, nego me štrecnu kad videh da Dalmatinci prave i duvan čvarke – specijalitet moga kraja.
– Otkud vama Dalmatincima valjevski duvan čvarci – naravno da sam morala da pitam, neodolevši da ih probam. Moram priznati da nisam očekivala da su toliko dobri, skoro kao i u Valjevu. Skoro.
– A pa to pravimo ovde u Srbiji, ostalo je sve iz Dalmacije, sa našeg imanja. Dolazimo iz Dalmacije, okrug Šibenik, Skradin odlično podneblje što se tiče maslina i maslinovog ulja. Naše je maslinovo ulje hladno ceđeno, prvi odliv koji se odliva tako ga hladno cedimo i nema gorčine. Osim ulja imamo i masline, sve je iz našeg maslinjaka u Dalmaciji. Sušene, sušena puna, sušena malo mesnatija, imamo i domaće vino crno „Babić“ i belo „Maraština“ i domaću lozovu rakiju – vino nismo probali, ali masline su odlične, a ulje je baš takvo kako kaže, bez imalo gorčine, prija dok ga jedete uz kocku sveže isečene cipovke.
– Radimo sireve od tri vrste mleka. Ukajmačeni su, ne vadimo kajmak iz njih, punomasno mleko sa naših pašnjaka i od naših stada. Imamo slagani, stari, mladi, zreli, prezreli – a za sireve takvog kvaliteta potrebno je podosta mleka.
– Potrebno je otprilike 20 litara mleka za određenu količinu sira, ali to sve vremenom kalira. Da bi bio tvrd i imao punomasan ukus treba mu par meseci zrenja i kalira nekih dva do tri kilograma – priča Dalmatinka u čijoj ponudi je i sir neobičnog ukusa, ne možete da odredite šta preovladava, od tri različite vrste mleka.
– Podelimo, otprilike po trećina od svakog. Ostavljamo i taj kajmak iz mleka i zato sir ima taj punomasni ukus. Od čistog ovčjeg mleka je sir u mješini i on stoji tri godine, pa se tek onda otvara – priča Bojana, zadovoljna potražnjom i prodajom dalmatinskih proizvoda i kvalitetom koji ljude u Srbiji privlači.
Tekst i foto: Zorica Dragojević