Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Kačkavalj sa pomorandžom odličan uz bela vina

Kačkavalj sa pomorandžom odličan uz bela vina

40

Kao veliki ljubitelj kačkavalja, koristim svaku priliku, sajam, bazar, vašar, kako bih probala i kupila sve ono što inače u prodavnicama ne mogu da kupim. Mali proizvođači su pravo čudo. Među njima i Kupres Milk, sa neverovatnim sirom napravljenim od mleka dobijenim od krava koje su pasle 27 endemskih vrsta trava.

– Proizvodimo  tvrde sireve od neobranog mleka. Mleko je kravlje, mešano kravlje i kozje i mešano kravlje i ovčje. Radimo i sireve sa začinima, paprika, čili, kopriva, sremuš, od pomorandže, limuna, brusnice, aronije – otkriva nam Nevena Živić iz firme Kupres Milk koja dolazi iz Bosne i Hercegovine, sa Kupresa.

– Svaki od sireva mora da zri najmanje 60 dana, u prosesku od 60 dana do dva ipo meseca ostavljamo u zrionici da bi izašli u prodaju. Znamo da ostavimo i sireve koji zriju do godinu dana, imamo ovčji sir koji je sad godinu dana, imamo u zrionici neke sir koji je star dve godine jer je to po želji kupca – objašnjava Nevena Živić.

– Sir zri na temperaturi do 18 stepeni, a kada se vakumira i ide u prodaju potrebno je da stoji na temperaturi od četiri do osam stepeni, mada naši sirevi mogu i do 10 stepeni, s tim da nisu izloženi direktnoj toploti i sunčevim zracima – a od svih sireva najzanimljiviji su mi bili voćni, naročito sa pomorandžom. Oseti se svako zrno, a deo oko komadića pomorandže je sladak i pomalo gorči, kad se sve spoji, jedan potpuno neobičan voćni ukus tvrdog kačkavalja.

– Voćni idu najbolje uz svo meso, može i uz vino. Recimo narandža i limun idu uz belo, a aronija i brusnica uz crno – rekla je Nevena Živić.

Tekst i foto: Zorica Dragojević