Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Jezgrasto voće u vrtu i na trpezi

Jezgrasto voće u vrtu i na trpezi

2892
U.S. adults put on about a pound a year on average. But people who had a regular nut-snacking habit put on less weight and had a lower risk of becoming obese over time, a new study finds.

Stari Grci nazivali su orahe „Jupiterovim plodom“ i hranom za bogove, blagotvornom za snagu duha i tela, iako još nisu znali da sadrže dvostruko više antioksidanata od ostalog jezgrastog voća. Orasi, lešnici, bademi, pistaći i koštunjavo voće uopšte veliki su izvori energije i zdravlja u veoma malom „pakovanju“. Bogati su nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima, štite srce, mozak, kožu, krvne sudove, dobra su prevencija za kancer…Grickajte ih umesto slatkiša, ali ne preterujte.

LEŠNIK PROTIV BOLA

Mešavina vitamina B doprinosi nervnoj stabilnosti, a zajedno sa lipidima i masnim kiselinama poboljšava rad mozga. Ali to nije sve:  lešnik ublažava raznovrsne hronične tegobe,jer sadrži hormon sreće serotonin, koji smanjuje osetljivost na bol.

KIKIRIKI KAO INSULIN

       Da li ste čuli za arginin? Reč je o aminokiselini koja reguliše krvni pritisak, šećer i nivo masti u krvi. Pored arginina, kikiriki sadrži i folnu kiselinu, koja smanjuje rizik od bolesti srca i depresije, a sprečava i deformacije ploda u trudnoći.

BADEM ČUVA ĆELIJE

    Većina ljudi ne unosi dovoljno vitamina E, koji štiti od upala i sprečava oštećenje ćelija. Porcija badema (oko 30 grama) pokriva dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, što se pozitivno odražava na srce. Osim toga, badem sadrži biotin, vitamin koji blagotvorno deluje na kožu.