Poljoprivredno gazdinstvo Cvejić iz Kličevca, okolina Požarevca, specifično je po vrsti šardonea, vina koje smo prvi put videli na Agro sajmu u Beogradu. Ukus je kao ukus svakog šardonea, ali je boja neobična – plava. Jedini u Srbiji proizvode ovo vino i time su privuklu pažnju brojnih posetilaca sajma. Prilična gužva bila je oko njihovog štanda i predstavnica firme jedva je izdvojila nekoliko minuta da nam ispriča kako se ovo vino pravi i odakle mu ta specifična boja.
– Ja sam Dragana Cvejić predstavnik PG Cvejić iz Kličevca i na ovom sajmu predstavljamo plavi šardone i frankovku. Sorta grožđa je šardone, s tim da nema kupaže, i u njega se tokom vrenja stavlja trava genecijana koja mu daje tu plavu boju. Ona stoji dok je grožđe u kljuku. Na sto litara stavlja se jedna do dve šake trave. Travu nabavljamo od naših prijatelja iz Severne Makedonije – a u Severnoj Makedoniji su prvi put i probali plavi šardone i odlučili da ga prave.
– Bili smo u Severnoj Makedoniji kod prijatelja i oni su nas vodili u jednu vinariju u kojoj smo probali plavi šardone. Došli smo na ideju da i mi pokušamo da ga pravimo. Ukus je kao i ukus svakog šardonea, samo što se dobija na boji – i ovaj šardone kao i svako drugo vino odležava u buretu, prvo hrastovom zatim prohromskom.
– Odstojava u buretu dok vri, barem dva do tri meseca, a potom ga pretačemo u prohromsku burad. Za sad proizvodimo manje količine, ali planiramo proširenje proizvodnje. Mogu reći da je potražnja prilično dobra, iako se ljudi začude kad vide boju. Za sada samo suprug i ja radimo u proizvodnji, imamo oko 800 čokota grožđa i planiramo da proširimo i vinograd – rekla je Dragana Cvejić za Dobro jutro.
Tekst i foto: Zorica Dragojević