U poređenju s kokošijim, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više vitamina. Prepoznaćete ga po pegama i mrljama na ljusci i po tome što je znatno manje od kokošijeg jajeta. Svaka prepelica snese prosečno na dan po jedno jaje, čija težina iznosi skoro 10 posto njene ukupne težine.
Piše: Tanja Prolić
O zahtevnosti uzgoja japanskih prepelica, lekovitosti njihovih jaja i o tome kako se koriste u ishrani, razgovaramo s Igorom Šarovićem iz Veternika. On i njegova porodica počeli su da se bave uzgojem japanskih prepelica pre deset godina. Kupili su tada jato od pet prepelica…
– Imali smo hroničnog bolesnika u porodici i tragali smo za različitim alternativnim načinima lečenja, a onda su na red došla i prepeličja jaja. Pre njih smo gajili koke i piliće, ali prepelice su manje zahtevne i veoma otporne na bolesti. Njihovo uzgajanje je prilično jednostavno – ispričao nam je Šarović.
Međutim, kako kaže, potrebno je voditi računa o njihovoj ishrani, i zato im daju samo hranu koja ispunjava stroge standarde ISSO i HASSAP sistema kvaliteta.
– Gajimo ih u zatvorenom prostoru, u kaveznom sistemu. Za nosivost potrebna im je temperatura iznad 10 stepeni. Neophodno je obezbediti osvetljenje 24 časa dnevno, kako bi prepelice imale nesmetan pristup hrani i vodi. Odnos u jatu je jedan mužjak na tri ženke, što je važno radi sigurnosti oplodnje. Analizu zdravstvene ispravnosti jaja obavljamo dva puta godišnje, na Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu – istakao je naš sagovornik.
Jaja japanske prepelice imaju brojna pozitivna svojstva po ljudsko zdravlje. Pomažu kod anemije i alergija, povoljno utiču na rad štitne žlezde, čiste krvotok i jetru od toksina, zahvaljujući visokim vrednostima vitamina A pomažu kod problema s vidom, naglasio je ovaj proizvođač. Prepeličje jaje u odnosu na kokošije ima barem sedam puta više magnezijuma…
Zdrave i ukusne testenine od prepeličjih jaja
– Prepeličja jaja sadrže i esencijalne aminokiseline koje ulaze u sastav naših gradivnih ćelija. Pritom ne sadrže loš holesterol. Mogu ih koristiti deca, osobe s oslabljenim imunitetom, sportisti, osobe koje se oporavljaju nakon operacija, hronični bolesnici i svi koji se izlažu naporima u svakodnevnom životu. Ova jaja su specifičan proizvod, pogotovo zato što se konzumiraju presna. Potrebno je zaista edukovati ljude o svim koristima njihovog konzumiranja – rekao je Igor Šarović za Dobro jutro.