Dušan Todorov na svom gazdinstvu, koje se nalazi 15 kilometara od Zrenjanina, između ostalog gaji prepelice. Pre svega zbog jaja japanske prepelice, ali u poslednje vreme i zbog mesa.
– U turnusu imam oko 1.000 prepelica i držim ih godinu dana, jer u tom periodu imaju punu nosivost. To znači da svakog dana jedna prepelica snese po jedno jaje. Sad baš menjam turnus, a stižu nove iz inkubatora. Nisu zahtevne, našao sam dobar recept za njihovu ishranu, a najvažnije je da im bude udobno, ni toplo ni hladno. Tada imaju najveću nosivost – priča za portal zrenjaninski.com Dušan Todorov.
Prepeličja jaja su vrlo zdrava i lekovita, prepuna vitamina i minerala. Traže se sa svih strana, a najviše odlaze brzom poštom.
– Ja sam regulisao pritisak koristeći prepeličja jaja. Nikome ništa ne savetujem, ljudi sami znaju i traže jaja. Uglavnom se piju sveža, ali ljudi ih jedu kao i sva druga jaja – peku, bare… Samo onda nemaju tako lekovita svojstva kao presna – kaže Dušan.
Od pre izvesnog vremena, Dušan prodaje i meso.
– Radnici sa Dalekog istoka, koji su u našem komšiluku, jako cene meso od prepelice. Kad ga poruče, žena ga uredi, a oni kažu da uživaju. Vele da je meso jako ukusno. Još ga nisam probao, ali izgleda da ću morati, tek da vidim kako izgleda – navodi Dušan Todorov i dodaje da posla oko prepelica nema previše, ali ima oko kokošaka, pataka, morki, zečeva, voćnjaka i njiva.
– Planirao sam u penziji da se odmorim ali, eto, izgleda da ne mogu. Sve me oko poljoprivrede privlači, pa uvek nađem sebi posla – dodaje Dušan Todorov, proizvođač jaja japanskih prepelica.
Izvor: zrenjaninski.com
Foto: zrenjaninski.com