Насловна ВЕСТИ Jagode iz šabačkog kraja za naše i rusko tržište

Jagode iz šabačkog kraja za naše i rusko tržište

7016

Proizvodnja jagode u šabačkom kraju svake godine se uvećava. Više je i proizvođača koji je gaje u plastenicima. Berba ovogodišnjeg roda je već počela.

Sa deset ari, Milan Stanimirović iz Varne kod Šapca, do sada je ubrao oko 400 kilograma jagode. Medicinskom tehničaru koji radi u crvenoj zoni, poljoprivredna proizvodnja je dodatni posao.

„Sve može da se stigne, jeste malo naporno. Iz skafandera, takoreći u plastenik. Adaptiram se tamo na tu neku temperaturu koja jeste u plasteniku, nekako se izdrži“, kaže Milan Stanimirović iz Varne kod Šapca. Na pitanje da li je zadovoljan cenom, odgovara: „Za sada sam zadovoljan, mislim da su svi zadovoljni, cena se kretala od nekih 400-450, sad se ustalila na nekih 300“.

Slatki i krupni plodovi lako se prodaju. Porodica Marković iz Slatine, ovog proleća jagodu prvi put proizvodi u plastenicima.

„Ako se sve odradi kako treba, može da se očekuje veoma pristojna zarada. Pogotovo u plasteničkoj proizvodnji, zato što je to prva para posle duge zime, i plodovi su kvalitetniji, svežiji, nema truleži“, kaže Darko Marković iz Slatine. „Pocerina ima dovoljno sunca, samim tim je jagoda naša slađa, naša jagoda je najtraženija, najkvalitetnija od proizvoda jagoda u Srbiji.“

Od proizvodnje, teže je pronaći radnike, zbog toga su u sezoni branja, u plastenicima angažovani svi ukućani.

„Zahtevna je mnogo, posla traži stalno, ali, mora se nešto raditi. Nije lako u plastenicima, pogotovo kad ugreje“, kaže Divna Stanimirović iz Varne kod Šapca.

Radiša Marković iz Slatine kod Šapca kaže da je problem što nema radne snage: „Mi skoro sve sami završavamo, malo nešto platimo dnevnica.“

Sledeće sedmice počeće berba jagode na otvorenom, koja se u šabačkim selima proizvodi na oko 1.500 hektara. Poljoprivrednici očekuju da će, kao i prethodnih godina, većinu roda otkupiti Rusi.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay