Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Iz bašte  – u tanjir

Iz bašte  – u tanjir

487

Bez obzira na to da li smo ga sami uzgajili, što je najukusnije, ili smo ga kupili na pijaci, u marketima ili piljarnicama, jun je vreme da uživamo u ukusnim plodovima mladog povrća.

Keleraba – jabuka povrtnjaka

Ukusna keleraba deo je porodice kupusnjača, ali osim listova, malo šta zajedničko ima sa srodnim lisnatim povrćem. Neobična je zbog stabljike i ploda u obliku jabuke, iz kojeg rastu lisnate peteljke. Iako ovo povrće pomalo podseća i na koren iskopan iz zemlje, glavni jestivi deo kelerabe je u stvari stablo.

U ishrani se najviše koristi dok je mlada, tada je vrlo sočna, meka i ukusna, pa se od nje prave razne salate, dok se starija kuva, dinsta ili peče. Ako ima i listova, potrebno je da se odseku i čuvaju posebno. U slučaju da su sveži – tvrđi i zeleni, mogu se pripremiti i oni, ali je poželjno da to bude u roku od nekoliko dana od kupovine. Čuva se neoprana, u najlonskoj kesi u frižideru. Tako može nedelju dana ostati sveža, ne gubeći hranljive materije. Na duže vreme čuva se u zamrzivaču, oprana, prosušena, ali ne i oljuštena.

Najbolje je jesti svežu kelerabu, jer termičkom obradom gubi na sadržaju vitamina C.  Od kelerabe se priprema i zanimljiv delikates – sitno iseckana keleraba s maslinama, maslinovim uljem i sveže isceđenim sokom od limuna, a poslužuje se i uz predjelo i glavno jelo.

Čorba od kelerabe

Ovo, na prvi pogled jednostavno jelo, u rukama pravih majstora svog zanata, postaje specijalitet. Uzmete jedan veći crni luk, sitno isečete i prodinstate na malo maslinovog ulja. Zatim dodate dve kelerabe, po mogućstvu zajedno s listovima ako su sveži, koje ste prethodno isekli na sitne kockice. Dolijte vodu i kuvajte da omekša. Biber i so dodajte pred kraj kuvanja. Kada se skuva, izmiksajte štapnim mikserom i vratite na kratko da “baci ključ“. Na kraju dodajte još malo sitno isečene majčine dušice. Poslužite uz kiselo mleko.

Kupusov cvet – brokoli

Brokoli je član porodice kupusa i najsličniji je karfiolu. Smatra se da ova biljka potiče iz Italije, a Italijani je nazivaju „brokolo“, što bukvalno znači – kupusov cvet.

Ima više vrsta ove biljke, a kod nas se najčešće može naći plod koji je lepe zelene boje, ni tamne ni svetle, nalik uobičajenoj boji zelene salate. Ako primetite neke žute delove na „cveću“ brokolija, možete biti sigurni da je plod prezreo i da neće biti ukusan.

Kada ste ubrali ili kupili dobar svež plod, možete ga čuvati u otvorenoj plastičnoj posudi u frižideru, i tako vam može stajati i do nedelju dana. Ali, nemojte ga oprati pre nego što ga stavite u frižider, jer bi voda na površini uticala na to da ranije izgubi svežinu i hranljivost. Bolje je da ga operete pre same pripreme. Brokoli možete sačuvati i u zamrzivaču – očišćen, tako zamrznut može se održati do godinu dana. Skuvan brokoli ne može dugo ostati ukusan, kao i većina drugog povrća – sme da stoji samo nekoliko dana u frižideru.

Način pripreme koji preporučujemo je kratko kuvanje. Dakle, u ključalu posoljenu vodu ubacite brokoli, prokuvajte ne duže od 4-5 minuta. Još bolje je da ga kratko skuvate na pari. Na ovaj način ćete sačuvati najveći deo hranljivih sastojaka i svoj hrskav i lep ukus i zelenu boju.

Brokoli salata s jogurtom

Pošto brokoli u svežem stanju zadržava sva lekovita svojstva, evo jednog jednostavnog recepta za pripremu ukusne brokoli salate. Brokoli i jogurt mogu se dobro kombinovati uz piletinu i druga jela s mesom.

Priprema: 300 grama svežeg brokolija oprati, iseckati na sitnije komade i staviti ih u malo dublju posudu. Zatim dodati 3 čena sitno iseckanog belog luka, jednu kašiku maslinovog ulja i jednu čašu jogurta. Sve dobro izmešati i po želji odgore naseckati malo svežeg peršuna.

Krompir je najslađi dok je mlad

O krompiru se verovatno zna sve. Gaji se u celom svetu, prija i deci i starijima i najukusniji je i najhranljiviji dok je mlad. Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili deo salate, mladi krompirići jednako su ukusni kako god ih pripremili. Ako ste se ikada zapitali zbog čega su tako slatki, evo odgovora – njihov šećer još nije postao skrob. Ono što ih čini neodoljivim jeste njihov ukus, kao i tanka hrskava pokožica. Ovo ukusno povrće može se naći u sezoni od aprila do jula.

Kada birate mlade krompiriće, najbolje je da uzimate one koji su čvrsti i bez oštećenja. Takođe, krompirići koji nisu oprani mogu duže da stoje, a da se ne pokvare. Nije ih potrebno ljuštiti, ali ako baš želite, to možete učiniti tako što ćete ih istrljati grubljom stranom sunđera ili žicom za pranje posuđa.

Da bi zadržao sve dobre osobine, ne sme se čuvati u frižideru jer će dobiti nepoželjan ukus, ali ne zbog niske temperature, već zbog vlage u frižideru. Zbog toga mlade krompiriće valja kupovati ili vaditi samo u količini koja će se utrošiti za najbolje jedan, a najviše tri dana.

Krimski krompirići

Potrebno je: 0,5 kg mladih krompirića, 200 g listova suve slanine, 2 veća paradajza. Za sos: 1 čili papričica, 3 čena belog luka, 2 crvene paprike, peršun, ruzmarin, so, crno vino, pola struka praziluka, ulje.

Priprema: Očistite krompiriće i skuvajte ih u slanoj vodi. Svaki krompir umotajte u list slanine, poređajte u pleh i pecite u rerni ispod grila. Povremeno okrenite krompiriće da se slaninica sa svih strana ravnomerno zapeče. Za sos na ulju propržite usitnjen praziluk i papriku isečenu na sitne kockice. Dodajte iseckan beli luk, peršun i ruzmarin, pa dinstajte sos, podlivajući ga crnim vinom. Na kraju posolite po ukusu i poslužite uz krompiriće.