Često čujemo kako je smrznuto zdravo, bar što se tiče reklama poznatih proizvođača zamrznute hrane.
Međutim, koliko je to istina? Hrana, naime, zadržava svoju hranjivu vrednost i kada je zaleđena. Zamrzavanje voća i povrća je prirodan način produžavanja njihovog trajanja, pa zbog toga nema potrebe da se ovakvim namirnicama dodaju aditivi i konzervansi.Zamrzavanje hrane siguran je način da je ostavite za kasniju upotrebu, a većina proizvoda može da “izdrži” u frižideru mnogo duže nego što mislimo. Kad skladištite hranu, vodite računa o tome da određene vrste namirnica idu u plastične kutije, a neke mogu i da stanu u kese. Takođe, neke tečnosti mogu da se zamrznu u posudama za led, na primer, voćni sirupi.
Jednom odmrznuta sirova hrana može se skuvati i ponovo zamrznuti. Jednom odmrznuta sirova i kuvana hrana ne sme se ponovo zamrzavati jer postoji mogućnost da je u međuvremenu namirnica zagađena bakterijama i da je proces kvarenja počeo, što može da izazove probleme s varenjem kad se ponovo odmrzne za pripremu. Naročito je opasno više puta zamrzavati sirovu hranu.
Važno je istaći da se ovi rokovi odnose na očuvanje kvaliteta namirnica, a da dugotrajno zamrzavanje ustvari ne utiče na ispravnost hrane. Međutim, suviše dugo stajanje na polici zamrzivača može da ošteti strukturu voća ili povrća, i da dobijete otopljenu smuljanu neprepoznatljivu smesu. Zato se pridržavajte ovih okvirnih vremenskih odrednica, kako biste uvek imali kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu.U nekim slučajevima, hranjivi sadržaj namirnica se čak i povećava nakon zamrzavanja. Naravno, namirnice se ne zamrzavaju samo zbog svojih hranjivih vrednosti, neke poput mesa i ribe su kvarljive, te njihovo zamrzavanje pomaže u sprečavanju ravoja mnogobrojnih oboljenja od kojih su neka opasna po život.
Osim očiglednih prednosti, kupovinom zamrznute hrane možete izbeći gubljenje vremena na česte odlaske u kupovinu, jer se ovi proizvodi mogu kupiti u većim količinama i čuvati u zamrzivaču.
Da, smrznuto ipak jeste zdravo.
Meso
Jagnjetina – 9 meseci
Kuvano – 2-3 meseca
Šunka i viršle je najbolje uviti u pek papir, jer tako neće puštati vodu kad se otopi – 1 – 2 meseca
Kobasica i slanina – 1 – 2 meseca
Nekuvano i mleveno – 3 – 4 meseca