Zemljište, odnosno tereni koji su uspešno privedeni vinogradarskoj proizvodnji, mogu ali ne moraju, predstavljati optimum za podizanje novog vinogradarskog zasada. Priprema zemljišta za sadnju vinograda je ključan korak za osiguranje uspešnog i zdravog rasta vinove loze. Evo nekoliko koraka koje treba pratiti pri pripremi zemljišta za vinograd:
Analiza zemljišta: Prva stvar koju treba učiniti je izvršiti analizu zemljišta kako biste saznali njegove karakteristike, kao što su rN vrednost, struktura, tekstura, i sadržaj hranjivih materija. Ovo će vam pomoći da znate koja je gajenju loze odgovarajuća sorta, kao i koje dodatne mere treba preduzeti da se poboljša plodnost zemljišta.
Potrebno je da se izvrši uvid u stanje zemljišta – da se utvrde njegova biološka, fizička i hemijska svojstva – i da se preduzmu mere za eventualnu popravku navedenih svojstava. Preduzimanje ovih mera uvek je u punoj zavisnosti od osobina vinograda koji se namerava zasnovati. Među najznačajnije mere popravke zemljišnih osobina svrstavaju se:
Eliminacija zamorenosti zemljišta (Ovaj pojam je vezan za pretkulturu – za podizanje vinogradarskog zasada na zemljištu na kome je pre toga dugo gajena loza ili neka druga višegodišnja voćna vrsta).
Za dobro rastenje i razviće vinove loze i ostvarivanje zadovoljavajućih prinosa grožđa, u zemljištima vinogradarskih zasada humusa treba da bude 2,5 do 3,0%. Neposredna humifikacija podrazumeva korišćenje stajnjaka, komposta i oplemenjenog treseta. Hemijskom analizom najpre se utvrdi sadržaj humusa, a zatim se obračunavaju količine stajnjaka koje treba dodati. Za povećanje humusa od 1% u sloju zemljišta od 10 cm potrebno je dodati 125 tona/ha dobro zgorelog stajnjaka.
Fertilizacija (kalijumizacija i fosfatizacija). Pod fertilizacijom ili meliorativnim đubrenjem se podrazumeva dovođenje zemljišta na takav stepen obezbeđenosti hranljivim elementima (makro i mikro elementi) koji obezbeđuje optimum uspevanja loze. Mnoga istraživanja, a i rezultati iz proizvodne prakse su pokazali da optimalne količine fosfora i kalijuma u vinogradarskim zemljištima variraju u zavisnosti od tipa zemljišta i visine planiranih prinosa. Za lozu je najpovoljnije ako zemljište sadrži umerene količine kreča (10 do 15%), i to u hemijskom i fizičkom obliku koji doprinosi da kiselost iznosi rN 6 do 7. U zavisnosti od stepena kiselosti zemljišta, količine krečnjaka za kalcifikaciju kreću se od 10 do 100 t/ha. Usitnjeni krečnjak se rastura po površini 1 do 3 meseca pre rigolovanja.
Odabir odgovarajuće parcele: Odaberite parcelu koja ima dobru sunčevu svetlost i dobru drenažu. Vinova loza voli dovoljno sunčeve svetlosti i dobru cirkulaciju vazduha kako bi se sprečile bolesti i problemi sa vlagom.
Uklanjanje korova i starih korena: Pre nego što započnete sadnju, uklonite sve korove, stari koren i ostatke biljaka sa parcele. Ovo će sprečiti konkurenciju za hranjive materije i olakšati rast novih biljaka.
Duboko oranje ili rovokopač: Zemljište treba duboko obraditi kako bi se popustila i olakšala penetracija korenovog sistema. Duboko oranje ili upotreba rovokopača je preporučljiva kako bi se obezbedila dovoljna dubina za rast korena vinove loze.
Dodavanje organske materije: Dodavanje organske materije poput komposta, stajnjaka ili drugih organskih đubriva može poboljšati strukturu i plodnost zemljišta. To će pomoći u zadržavanju vlage i hranjivih materija, što je posebno važno u sušnim periodima.
Korekcija rN vrednosti: Na osnovu rezultata analize zemljišta, možda će biti potrebno korigovati rN vrednost zemljišta. Vinova loza obično preferira blago kiselo do neutralno zemljište (rN oko 6-7).
Postavljanje potpornih struktura: Pre sadnje vinove loze, postavite potporne strukture poput kolaca i žica koje će podržavati rastuću lozu i olakšati pravilno oblikovanje krošnje.
Sadnja vinove loze: Nakon pripreme zemljišta, možete započeti sa sadnjom vinove loze. Pratite uputstva za sadnju specifičnih sorti vinove loze i vodite računa o pravilnom razmaku između biljaka.
Nakon što je vinograd uspešno posađen, redovno održavanje i pažnja će biti ključni za postizanje zdravog i obilnog roda. To uključuje pravilno navodnjavanje, đubrenje, zaštitu od štetočina i bolesti, kao i oblikovanje i orezivanje vinove loze.
I. R.