Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Hladnoća omela Snežanu Stošić da ranije obavi setvu rasada

Hladnoća omela Snežanu Stošić da ranije obavi setvu rasada

596

Zbog niskih temperatura, koje su se tokom dana i noći spuštale do minus 10 ispod nule, Snežana Stošić, iz sela Aleksandrovac kod Vranja, je više puta do sada odlagala setvu rasada za proizvodnju ranog paradajza, paprike i krastavca u plastenicima. Namerava međutim, to da učini ovih dana jer su se stekli uslovi. Sa sinom Predragom očistila je plastenik, kontejnere i pripremila sijalice za zagrevanje njegove unutrašnjosti, ukoliko dođe do pada temperature i pojave mraza. Pripremila je i treset za punjenje ćelija kontejnera u koje će položiti po jednu semenku, čim svaku od njih napuni do vrha i dobro sabije.

„Svaka semenka mora da se poseje plitko, a zatim lagano pokrije supstratom”, kaže Snežana ističući da posle toga mora pažljivo da se zalije posejano seme, kako se ne bi našlo na površinu.

Pobrinuće se da zasejanom semenu tokom klijanja i rasta obezbedi dosta svetlosti, valjanu temperaturu i vlagu, kako bi koren mogao da se bez bolesti nesmetano razvija. Posle nekoliko nedelja počeće i sa prihranjivanjem.

„Ovako negovan i pripremljen rasad obavezno stigne za pikiranje krajem februara, a za rasađivanje aprila meseca. Pikira se samo onaj koren koji obuhvata treset u kontejneru i ima prvi par pravih listova”, objašnjava Snežana i naglašava da je pre rasađivanja, potrebno okaliti rasad zasušivanjem, snižavnjem temperature u rasadniku… 

„Otkako smo počeli da primenjujemo poseban uzgoj krastavaca  u plasteniku mi tokom proizvodne sezone od prvih zasađenih korenova prodajemo plodove od 1. maja, pa sve do 1.novembra.Takav način uzgoja znatno nam je olakšao bavljenje ranom povrtarskom proizvodnjom”, priča zadovoljno Snežana.

Naša sagovornica ističe da u plasteniku gotovo identičnu situaciju ima i sa paprikom varadinkom izvanrednom za spreamnje ajvara, ljutom fortesom i leskovačkom belom dugom, koju njene mušterije kupuju za prženje i kiseljenje.

„Prošle godine je paprika toliko rodila da nismo stigli da je svu oberemo, pa smo je zbog toga za berbu imali do prvog decembra”, ističe Snežana i dodaje da sa članovima porodice mora dodatno da poradi na stvaranju boljih uslova za uzgoj pink roze paradajza, kako bi i od njega dobili veće prinose.

U to ne sumnja jer ima punu podršku sina i snaje, bez čije pomoći ne bi mogla da održi ranu povrtarsku proizvodnju na tako visok nivou. Sa njima ona je u plastenicima odgajila i zelenu salatu, spanać i mladi crni luk. Za njihovu prodaju na pijaci od jeseni, pa do proleća zadužen je sin Predrag koji je proteklih godina uspeo da stekne brojne mušterije. Proizvodi sa njegove tezge redovno se uzimaju na analizu tako da je to jedan od razloga zašto im kupci svih ovih godina ukazuju veliko poverenje.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Gordana Nastić i privatna arhiva sagovornika