Obrane plodove jabuke je potrebno što pre transportovati iz voćnjaka, odnosno po planu dalje manipulisati njima. Ukoliko se berba jabuke obavlja za preradu plodove treba što pre upotrebiti. Pored ostalog i od transporta obranih plodova zavisi kasnije čuvanje.
Čuvanje plodova jabuke je važno da bismo tokom cele godine imali sveže plodove, odnosno zbog ekonomičnosti proizvodnje. Potrebno ih je čuvati u hladnjači više meseci. To je najsigurniji način, zato što se uslovi kontrolišu i prate.
Dobro osunčani plodovi su kvalitetniji i dugo se čuvaju. Ako su plodovi oštećeni (grad, bolesti, štetočine itd.) teže se čuvaju. Brzo hlađenje plodova jabuke vodom poboljšava čuvanje u hladnjači. Plodovi jabuke češće se čuvaju u običnim hladnjačama sa normalnom atmosferom, a retko u hladnjačama sa kontrolisanom atmosferom.
Jabuka se može čuvati i u običnim skladištima (podrumi, trapovi, privedeni nameni magacini i dr.).
Privremeno čuvanje plodova postiže se uz pravilnu pripremu plodova. Plodovi moraju biti zdravi i blagovremeno ubrani. Treba ih pojedinačno umotati u salvetice polumasnog papira, obične salvete ili tanki papir. Zatim ih složiti u ambalažu (gajbe, korpe, sanduci). Po potrebi na sanducima napraviti rupe za ventilaciju. U skladištu stalaže za ambalažu treba da budu drvene. Temperatura treba da bude oko 5°C, relativna vlažnost vazduha 70-80%, uz ventilaciju. Ako se primeti smežuravanje plodova pod treba kvasiti vodom ili držati vodu u više plićih posuda. Umotani plodovi mogu i da se ređaju na pod u podrumu, na sloj slame debljine 20cm, u vidu trapezoidnog oblika. Materijali koji šire strane mirise ne smeju biti prisutni u podrumu.
Plodovi jabuke se mogu čuvati i u polietilenskim vrećama. Pakuje se do 5kg plodova. Zavezane vrećice treba izbušiti na nekoliko mesta. Vrećice se čuvaju složene u sanduke ili korpe u podrumima. Ako se vrećice slažu u slojevima s peskom, pa se čuvaju u voćnjaku zaštićene zemljom ili u podrumu, mogu se sačuvati i preko šest meseci. Ovako pripremljeni plodovi se čuvaju i u trapovima. Njih treba praviti na ocednom, higijenski pogodnom mestu, uz obavezno pravljenje dimnjaka po dužini, koji ima ulogu ventilatora.
Tekst i foto: Ljiljana Gvozdić dipl.inž.poljoprivrede, PSSS Beograd