На падинама Фрушке горе, Борањи, Гучеву, у Бојчинској и другим шумама у нашој земљи расту мање познате јестиве печурке, између осталих и грмача и медењача из рода Armillaria. Оне су веома квалитетне и укусне, прави деликатес.
Грмача (Armillaria tabescens) расте у храстовим шумама. Често су пањеви прекривени „букетима“ ове гљиве жућкастосмеђих шеширића пречника до шест центиметара. Код младих гљива мало је повијен, касније постаје раширен и испупчен. У зависности од места где грмаче расту шеширићи могу бити светлији или тамнији. Понекад су с црвенкастим одсјајем. На шеширићу се налазе тамније љуспице које се скупљају у „чуперке“ и уздижу.
Листићи су широки, ретки. Дужи су помешани с краћим. Код младих гљива су бледоцрвени, скоро бели, а касније постају жућкастосмеђи. Дршка је висока, пуна и танка, понекад и шупља, свиленкаста. Ближе шеширићу је жућкаста, а према дну уљаноцрна. Грмача је јестива, деликатесна печурка белог меса, пријатног мириса и укуса. Даје посебан укус питама, гулашу, чорбама и другим јелима. Може се сушити и користити као зачин.
Медењача, пуза (Armillaria mellea), сакупља се скоро целе године у храстовим и грабовим шумама, али се може наћи и на пањевима четинара. Препознаје се по широком меснатом округлом шеширићу боје меда. Код старијих примерака је отворен, понекад у разним нијансама рђастожуте боје. Покривен је љуспицама које временом нестају.
Листићи су густи, у почетку бели, а касније с црвенкастом нијансом, док је дршка жутосмеђа и на њој се налази венчић. Месо је бело, мирише на гљиве, горког укуса. Иако се од медењаче припремају одлични гулаши, пре употребе мора се прокувати пошто се мало теже вари. Укусна је и у комбинацији с другим врстама. Може се замрзавати, али је претходно треба бланширати. Неки је гљивари киселе или суше.
Р.Д.Ј.
Грмаче с блитвом
Ово јело припрема се од 600 грама гљива, 250 грама млевеног меса, једног празилука, две везе блитве, уз додатак уља и зачина – соли, бибера, оригана, два чена белог лука, ђумбира и алеве паприке.
Исецкан празилук пропржити, додати млевено месо и гљиве и и динстати док не промени боју. Умешати сецкану блитву, све зачинити и динстати двадесетак минута.
Сервирати топло с прженим кромпирићима и зеленом салатом.