Zaposleni u vranjskoj „Gradskoj meani” dočekuju svoje goste uz škripu starinskih ulaznih vrata. Čim preskoče visok prag ovog starog zdanja oni se, po dobrom starom vranjskom običaju, blago naklone domaćinima pokazujući im na taj način da sa poštovanjem ulaze u njihov „dom”. Kada zauzmu mesto za nekim od malih drvenih stolova prekrivenih kockastim stolnjacima i osete toplinu vatre, koja se iz kamina širi kafanskim prostorom, shvate da su došli na pravo mesto. Pogotovo kada ugledaju stare fotografije znamenitih Vranjanaca i njihovih porodica, ali i radio aparate koji su se u ovoj varošici koristili tokom Drugog svetskog rata.
Kafana postala brend grada
Da ova kafana ima dušu i postane brend grada pobrinuo se njen vlasnik Ivica Cvetković.
– Čim sam zakoračio u njenu unutrašnjost ideje su počele same da naviru. Još tada sam znao da enterijer kafane treba da bude u skladu sa njenim imenom i zato sam odlučio da bude opremljena starim gradskim etno motivima – priča Ivica.
Prvo što je uradio kupio je specijalne valjke, kako bi majstori pomoću njih mogli na zidove da nanesu šare kojima su pre osamdeset godina ukrašavani domovi Vranjanaca. Zatim se dao u potragu za ramovima za fotografije starih vranjskih porodica. Obišao je mnoge pijace, sajtove i antikvarnice u nameri da tamo kupi nešto od starina. Videći šta on radi pojedini gosti su počeli da nude na poklon svoje stare predmete u nameri da ih tako sačuvaju od propadanja.
Sada zidove ove kafane krasi i fotografija čuvenog Vranjanca Janje Vlainca, koja je napravljena u njegovom vinogradu, ali i klarinetiste Kurte Ajredinovića, koji je svojom svirkom, kako se to nekada prpepričavalo u ovom gradu, „dizao ljudi iz mrtvi”.
– Zahvaljujući razumevanju ljudi za ono što radim kod nas je u ispravnom stanju završio i radio aparat koji je proizveden pre Drugog svetskog rata – kazuje zadovoljno Ivica.
Uz valjan enterijer i jelovnik
U skladu sa enterijerom kafane on je formirao i jelovnik na kome su se našla i jela starog Vranja; tarana, sukana banica, propeć, pita samsa.
– Kada gostima objasnimo da je samsa prazna pita prelivena kiselim mlekom i belim lukom njima to ne znači ništa, ali kada probaju taj autentičan ukus onda po njemu zauvek zapamte i grad u kome su je jeli – ističe Ivica podvlačeći da je ova pita najomiljenija gostima i da zbog nje i dolaze u ovu kafanu. To važi i za vranjsku taranu sa pilećim mesom, koju su nekada domaćice u dobrostojećim kućama pravile od izdašnijih komada mesa, a u siromašnijim potpuno praznu ili sa malim „mrvkama mesa” poput krilca ili kokošijeg vrata.
Zemljana crepulja i tepana pogača
Način na koji se u ovoj kafani spremaju stara vranjska jela gosti mogu da vide u letnjoj kuhinji koja funkcioniše u dvorištu. Zato se većina odmah odluči za jela koja ispred njihovih očiju krčkaju na ognjištu ispod sača.
– Ukus jela, pogotovo mesa, je nestvaran kada se spremi na ovaj način. Zbog toga se često desi da gosti koji dođu na ručak odluče da prenoće u našem gradu, da bi sutradan mogli ponovo da počaste svoja nepca sa nekim od naših jela – kaže Ivica i ističe da je prvi sač nabavio u Bosni, a da je umeđuvremenu pronašao nekoliko majstora u Srbiji koji ih prave od najkvalitetnijeg gvožđa. On je nabavio i zemljane crepulje u kojima kuvari peku, na daleko čuvenu, vranjsku tepanu pogaču koja ima fantastičan ukus kada se vrela servira ispred gosta. Tik uz njih funkcioniše i peć za pečenje lepinja i mesa, ali i kotlić za razne vrste čorbi i nekih drugih jela.
– Naša jela spremamo od svežih i kvalitetnih namirnica. To gosti znaju i zato nam ukazuju poverenje i to nam gotovo uvek napišu u knjigu utisaka – ističe na kraju naš sagovornik.
Tekst i foto: Gordana Nastić
Tarana
Potrebni sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 manja šargarepa
- 2 čena belog luka
- 2 manja bataka sa koskom
- 300 grama tarane
- 100 ml ulja
- mleveni biber
- so
- bosiljak
- paradajz
Priprema:
Na zagrejanom ulju propržiti crni luk, beli luk, narendanu šargarepu. Kada se to malo proprži dodati batake i pržiti sa obe strane da dobiju zlatno žutu boju, a posle toga dodati začine i paradajz po potrebi i malo vode. Kada to proključa dodati taranu, pokriti alu – folijom i staviti u rernu da se krčka 15 do 20 minuta. Nakon toga skloniti foliju i ponovo vratiti u rernu na par minuta da se zapeče.