Možda gljive i kozmetika nekome ne zvuče kao logičan spoj, ali jesu i daju odlične rezultate. Spojila ih je Mirjana Nikolić, po struci inžinjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda i farmaceutski tehničar, u brend Domaći Mirin sapun. Na ideju je došla jer smatra da su gljive budućnost ishrane i kozmetike.
-Gljive su budućnost hrane i kozmetike. Odlične su za imunitet kože i bila je sjajna ideja da se stave u kozmetičke proizvode jer ih volim i u hrani i u kozmetici. Verujem da mogu da doprinesu zdravlju kože i kose – priča, naglašavajući da je sve strogo kontrolisano jer proizvode pravi stručno lice.
-Pošla sam od tradicionalnih recepata plus farmakopea. Kad kupujete naše proizvode znate da ih je napravilo stručno lice, da se sve strogo kontroliše, pazi se kad se koji sastojak stavlja, čuva se njegova vrednost, osim što se vodi računa da se napravi kvalitetan proizvod – a kako nastaju ti proizvodi i šta se u njih stavlja nije tajna.
-U sapune se stavljaju gljive u prahu, a u šampone ili tečne sapune se stavljaju u obliku čaja. Kuva se gljiva dugo, dok se skroz ne dokuva da bude gusta tečnost. U to se doda neven ili kopriva i ruzmarin. Koprivu i ruzmarin sam dodala i u ulje koje sam koristila za kuvanje kao što su kokos i palmino ulje i na kraju sam sve pojila. Dobijamo prirodan, domaći proizvod obogaćen ricinusovim uljem, eteričnim uljima ruzmarina i koprive, limuna. Oni daju poseban miris, aromu i teksturu – tako napravljeni šamponi i sapuni mogu se koristiti za sve tipove kože i kose.
-Mogu se koristiti za kožu tela, za lice i moraju se koristiti momentalno jer nemaju aditiva i hemije. Preporučljivo je da se koriste non-stop. Ako mogu nešto da pohvalim to je sapun od reiši gljiva i pčelinjeg voska. On je dobar jer regeneriše suvu i oštećenu kožu. Ima antimikrobno svojstvo zbog voska i reiši gljive koja budi imunitet kože. Dobrodošao je i kod ekcema, dermatitisa, da se vrati lipidni sloj koži, da se vrati ta barijera – objasnila je Mirjana kojoj je drago što se sve više ljudi vraća prirodnim proizvodima.
-Ima ljudi koji su svesni i traže domaće i prirodno. Ph vrednost je osam, vodim računa da bude blizu neutralne vrednosti kako bi svi mogli da ih koriste, čak i deca. Ne mogu jedino ljudi koji su alergični na neki od sastojaka. Ukoliko ste alergični na ruzmarin ne možete koristiti jer je ubran sa grma i stavljen svež da se kuva – rekla je Mirjana Nikolić, naglasivši još jednom da je rok proizvoda ograničen zbog izostanka hemije i aditiva.
Tekst i foto: Zorica Dragojević