Ukoliko danas niste znali gde biste i šta biste, po mirisu koji je mamio, vukao za nos, dovlačio vas do piknik mesta na Adi Ciganliji, otišli biste na festival „Čukarička gulašijada – gljivarska trpeza“. Gljive u raznim oblicima, marinirane, suve, u prahu, u likerima i tinkturama, čak i gljive u sapunima i šamponima. Sve što se može napraviti od voća može i od gljiva, pa i slatko od šumskog pileta ili lisičarki. A ukus? Ukus je neverovatan, nikad ne biste pomislili da su to pečurke, nešto što inače jedemo u slanoj varijanti.
Ovaj skup na Adi pokazao je da može i nešto drugačije.
Gljive mogu biti i u slatkom obliku, kao slatko. I ništa se tu ne razlikuje u pravljenju od bilo kog drugog slatkog od voća – pričaju žene sa štandova, zadužene za ove divne ukuse. Nešto malo dalje od njih, udubljeni u svoj posao, za kotlićima uglavnom muškarci. Na talandari u dubokoj masti crvči vrganj, samo dva – tri puta okrenut i gotov.
Pečem vrganj, ali ne mogu da vam otkrijem tajnu kako se pravi i koji su začini, to su male tajne velikih kuvara – kroz osmeh govori majstor za pečenje vrganja. Oko njega gužva, jedni mu dodaju činije da stavi pržene, drugi šta će popiti, sve u svemu atmosfera je, uz odličnu muziku sa bine, vrlo vesela. O takmičenju ne razmišljaju, nije važno ko će pobediti, važno je da se svi dobro druže.
Tekst i foto: Zorica Dragojević