Насловна РАЗНО Gilići osvajaju tržište kačkavalja u Srbiji

Gilići osvajaju tržište kačkavalja u Srbiji

1410

Krenuli su lagano, sa dva proizvoda i mnogo dobre volje, želje za uspehom i pre svega, želje za kvalitetom koji će privući siroljupce širom Srbije. Sada su njihovi sirevi obavezan deo švedskog stola, prepoznatljivi i traženi, a oni ponosni i orni da smišljaju nove ukuse, prošire asortiman i dokažu da mogu i više i bolje. Nedavno su bili zvezde Good Food & Wine Festivala u Beogradu. Oni su Butik kačkavalja „Solo“ Mira i Saša Gilić iz sela Štulac kod Trstenika.  

– Gazdinstvo Gilić u selu Štulac činimo suprug, ja i naše troje dece. Posvetili smo se izradi kačkavalja i u svom asortimanu imamo preko petnaest vrsta ovog sira. Tu su običan kačkavalj, zreli kačkavalj, kačkavalj u vinu, kačkavalj sa čokoladom.  Kombinujemo i razne namirnice iz prirode koje su nama na dohvat ruke. Sve je provereno domaće, ručno rađeno, od domaćeg mleka koje kupujemo od rođaka, komšija i drugih poljoprivrednih gazdinstava iz našeg sela i okoline. To su obično mala poljoprivredna gazdinstva sa jednom, eventualno dve krave čije mleko nije dobro plaćeno od strane mlekara. Mi dajemo tu cenu koja je njima odgovarajuća – započinje svoju priču Mira, zahvalna portalu Dobro jutro čiji snimak sa Festivala sira u Beogradu im je mnogo pomogao u prezentaciji proizvoda.

– Moram prvo da vam se zahvalim jer nas je vaš snimak sa sajma predstavio u najlepšem svetlu. Mnogi su ga videli i poželeli da probaju naše proizvode – dok priča ne silazi joj osmeh sa lica. A pohvale koje dobija nisu slučajne, proizvodi su zaista odlični, spremani s puno pažnje i od najkvalitetnijih namirnica.

– Naši kačkavalji su samo mleko sirilo i so, plus dodaci suvog voća i začinsko bilje. Proces sirenja je obično jedan dan i zavisi od kiselosti, toplote, vremena. Ukoliko je mnogo hladno duže se čeka da se usiri, ukoliko je toplo brži je proces. Proces od sirenja do dobijanja sira je tri do četiri dana, kasnije ide dimljenje koje traje dve nedelje. Dodaci se stavljaju u kačkavalj, ne arome, već cele brusnice, komadi crne čokolade, u tropski miks se stavlja suvo voće. Potrebno je tri do četiri nedelje da bi se dobio finalni proizvod za prodaju – i za sada je, po Mirinim rečima, taj finalni proizvod isplativ, bez obzira koliko rada i truda zahteva.  

– Isplativ je finalni proizvod. Možda gazdinstvima nije isplativo držanje malog broja grla, zbog toga smo mi došli na ideju da platimo malim proizvođačima cenu mleka koju bi dobili i od velikih mlekara, što se onda isplati i nama i njima – čista je računica i svima je dobro, a sir potom odlazi na razne festivale, sajmove.

– Godinu dana se aktivno bavimo prodajom, učestvujemo na sajmovima, festivalima sira i na taj način proveravamo šta od proizvoda ima prođu kod kupaca. Ne mogu da izdvojim šta je najtraženije, potražnja je od mesta do mesta drugačija. Recimo da najviše prodajemo obični kačkavalj jer je dobar i za pice, palačinke, testa. Tražen je i kačkavalj u vinu, zreli kačkavalj i potpuno neobični kačkavalj sa čokoladom.  Pored sireva ljudi dosta kupuju i maslac jer je prirodan, objasnim uvek kako ga pravim i da je od čistog mleka. Zbog kvaliteta i finoće najviše ga kupuju poslastičari – rekla je Mira Gilić uz obećanje da će proširiti asortiman i biti još prisutniji na tržištu.  

Tekst i foto: Zorica Dragojević