Насловна ВЕСТИ2 Geni određuju kakvu kafu volimo

Geni određuju kakvu kafu volimo

439

Više volite crnu kafu od drugih? Onda verovatno volite tamnu, gorku čokoladu – sugeriše novo istraživanje koje je tragalo za genetskim predispozicijama prema gorkim ukusima.

„Ako spadate u ljude kojima je u genima zapisano da volite crnu kafu i tamnu čokoladu, ta osobina može biti jaka osnova za dobro zdravlje“, rekla je Merilin Kornelis, vanredni profesorka preventivne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Nordvestern Fajnberg.

Profesorku posebno interesuje kofein i njegov uticaj na ljudski organizam. Studije su otkrile da umerene količine crne kafe – između tri i pet šoljica dnevno – smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka.

Ali te prednosti će verovatno biti izraženije ako kafa ne sadrži mleko, šećer i druge arome koje obično dodajemo mi sami ili proizvođači.

„Znamo da postoji sve veći broj dokaza koji sugerišu da konzumacija kafe ima blagotvoran uticaj na zdravlje. Ali čitajući između redova, svako ko savetuje nekoga da konzumira kafu, obično bi mu savetovao da konzumira isključivo crnu kafu, jer je velika razlika u odnosu na one sa mlekom i šećerom“, objasnila je prof. Kornelis.

„Crna kafa skoro da nema kalorija, ostale vrste mogu ih imati na stotine, a i njihov uticaj na zdravlje je potpuno drugačiji“, dodala je.

U prethodnim istraživanjima, Kornelis i njen tim otkrili su da kombinacija gena može da objasni to što neki ljudi uživaju u brojnim šoljicama kafe dnevno, dok drugi to baš i ne vole.

„Ljudi sa određenom kombinacijom gena metabolišu kofein brže, tako da stimulativni efekti brže nestaju i moraju da piju više kafe“, rekla je ona.

„Ovo bi moglo da objasni zašto se čini da je nekim pojedincima dobro kada konzumiraju mnogo više kafe u odnosu na druge kod kojih kofein izaziva nervozu, anksioznost…“, dodala je.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Scientific Reports, dr Kornelis je analizirala preciznije vrste kafa, količinu i ponašanje ljudi koji ih konzumiraju.

„Otkrili smo da ljudi koji imaju brži metabolizam kofeina više vole gorku, crnu kafu“, rekla je Kornelis. „Takođe smo pronašli istu genetsku varijantu kod ljudi koji više vole običan čaj i gorke tamne čokolade u odnosu na one koji su za blažu mlečnu čokoladu.

Profesorka Kornelis i njen tim ne smatraju da to što neki više vole crn nezaslađen napitak ima veze sa ukusom.

„Oni povezuju gorak ukus sa povećanjem mentalne budnosti za kojim žude. Naše tumačenje je da takvi ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina sa psihostimulativnim efektom. Oni su nekako naučeni da povezuju gorčinu iz kofeinoa i mentalnu razbuđenost koju osećaju. Vidimo tu taj naučeni efekat. Isto važi i za davanje prednosti tamnoj nad mlečnom čokoladom“, rekla je Kornelis.

Tamna čokolada sadrži malo kofeina, ali mnogo više jedinjenja zvanog teobromin, poznatog stimulansa nervnog sistema koji je povezan sa kofeinom. Ali, to ne znači da je u ovom slučaju – više i bolje, kada je u pitanju teobromin, otkrivaju studije – veće doze mogu povećati broj otkucaja srca i pokvariti raspoloženje.

Tamna čokolada je takođe puna kalorija, ipak, studije otkrivaju da čak i mali zalogaj tamne čokolade dnevno može doprineti zdravlju srca i smanjiti rizik od dijabetesa.

To je verovatno zato što kakao sadrži mnogo flavanola – epikatehina i katehina – antioksidativnih jedinjenja za koja se zna da poboljšavaju protok krvi.

Ostale namirnice koje sadrže flavanole uključuju zeleni, i crni čaj, crno vino, kelj, luk, agrumi i soja.

Buduće studije će pokušati da se pozabave genetskim preferencijama za drugu gorku hranu, rekala je Kornelis, „koje su generalno povezane sa više zdravstvenih koristi“.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay