Čuveni futoški kupus, ako je suditi prema sadašnjem stanju na parcelama, razočaraće one koji ga rado imaju na svojoj trpezi, a proizvođači neće imati ni veliku zaradu ni mnogo glavica da prodaju.
Povrtar Miroljub Janković iz Futoga kod Novog Sada skinuo je 25 odsto kupusa, nada se da će u narednim danima ubrati još 15 odsto, ali rezultati su, kaže, veoma loši. Rod će, procenjuje, podbaciti za 50 i više odsto.
„Prošle godine sam imao 40 do 45 tona po hektaru, ove godine ako budem imao 20 tona po toj jedinici površine, biću zadovoljan. Zelena masa je fenomenalna, ima je, ali je ogromna razlika u prinosu. Nema glavica, nemam šta da odsečem“, navodi Janković i dodaje da su plodovi koje je skinuo zadovoljavajući u zdravstvenom pogledu i po pitanju kvaliteta, oblika, ali, napominje, ima parcela na kojima će rod biti umanjen i za 90 odsto.
Kondicija i tempo kojim su se biljke razvijale, nicale i rasle su ukazivale na to da će rezultat biti dobar, ali sve se promenilo u toku prošlog meseca.
„Do kraja septembra je sve bilo u redu, zadovoljavajuće. Mi smo obilazili i sve je bilo dobro. Međutim, krajem septembra i početkom oktobra, to se drastično promenilo. Primetili smo usporeno glavičenje i prekidanje vegetacije.“
Inače, napominje, kupus u momentu kada započne glavičenje, u roku od 10 do 15 dana da velike glavice koje su spremne za skidanje i nalaze se u tehnološkoj zrelosti.
„Otkako je to počelo, nakon 20 dana nismo dobili očekivane glavice. Sitnije su, težine kilogram do dva, jako su retke one koje prelaze dva i po i tri kilograma, što je najbolje za kišeljenje. Zabrinuli smo se, ali ćemo na kraju, kada bude ogromna potražnja, skidati i one od pola kilograma“, navodi Janković.
Razlog, ističe, ne znaju ni stručnjaci sa kojima je razgovarao i koji su obišli njegovu njivu. Naglo zahlađenje, kiša koja je padala sedam do 10 dana, niska temperatura, mogli su da izazovu usporavanje vegetacije, ali to je samo pretpostavka.
„Da li je to ili nešto drugo uticalo, nije nam jasno. Samo smo videli da se vegetacija usporava i prekida, a kupus sada nema snage da se zahukta, iako su temperature nešto više. Dolazak hladnijeg vremena, koje nas očekuje uskoro, duže noći, mrazevi, manje sunca i svetlosti, ne daju nadu da će ovogodišnja sezona biti bolja.“
Bar bolesti, kaže, nisu pravile problem ove godine u velikoj meri. Bilo ih je manje, a zaštitio je na vreme celu parcelu, te dodao i neke od organskih preparata.
„U odnosu na prošlu sezonu, bile su manje prisutne za 50 do 70 odsto. Nema ni gljiva ni bakterioza u nekoj meri, poslednji tretman protiv insekata smo uradili još 30. septembra, tako da ni oni nisu pravili štetu“, objašnjava Janković.
Trenutno je i cena dobra, ali bi proizvođači bili srećniji i da je niža, a rod veći.
„Pa i da je za 100 odsto niža, samo da imamo šta da prodamo. Sada je za količine od 50 do 100 kg cena 80 dinara po kilogramu. One veće, kao što su tona, dve, tri, idu za 60 dinara po kilogramu, a na malo se prodaje od 100 do 120 dinara za jedan kilogram.“
Iako je, kako navodi, ta cena bolja od prošlogodišnje, proizvođači će čekati što više mogu za skidanje preostalih glavica u nadi da će ih biti u većem broju, ali i u krupnijem obliku.
Izvor: agroklub.rs
Foto: Pixabay