Насловна ВЕСТИ2 Festival mađarske kuhinje i tradicije održan u Vrbasu

Festival mađarske kuhinje i tradicije održan u Vrbasu

640

Na Festivalu mađarske kuhinje i tradicije u Vrbasu koji je u okviru programa imao i prodajnu izložbu i svečani program tokom dana mogli su se probati i domaći specijaliteti iz mađarske narodne kuhinje.

Langoš, paprikaš i omiljeni slatkiši Vojvodine zamirisali su glavnom ulicom Vrbasa sa Festivala mađarske kuhinje i tradicije koji je po treći put organizovalo kulturno-umetničko društvo „Sirmai Karolj“. Najduži red bio je kod štanda Vrbašanki iz aktiva „Zlatni klas“ koje su otkrile i neke tajne tradicionalne kuhinje.

Marija Paroci, predsednica KUD „Sirmai Karolj“ bila je zadužena za pečenje langoša i istakla da je omiljeni specijalitet mnogih Vojvođana veoma prost.

– Naši preci nisu imali para za neke skupe sastojke, tako da je recept za langoš jako jednostavan. Brašno, voda, kvasac, malo šećera i soli i umesimo kao testo za pitu. Ostavimo to da odstoji pola sata i onda napravimo male jufkice i razvijemo oklagijom i onda pečemo u vrelom ulju i to je to. Mi po želji kupaca stavljamo preliv sa belim lukom ili pavlaku i to je jako dobar obrok, za doručak ili večeru je odlično i svi ga jako vole – rekla je Marija Paroci.

U prodajnoj izložbi učestvovalo je desetak udruženja i domaćih proizvođača iz cele Vojvodine, a na tezgama su se našli proizvodi za svaki ukus i sve generacije.

Marija Šoš iz Subotice koja se sa porodicom bavi proizvodnjom tradicionalnog kurtoš kolača rekla je da su ona i suprug ovaj zanat izučili u Mađarskoj.

– Kiselo testo koje se pravi sa kvascem namotamo na kalup i tradicionalno pečemo na žaru. Dok se testo peče, šećer se karamelizuje i kolač je gotov. Zatim se uvalja u razne ukuse od cimeta, oraha, kakoa, ali i novih kombinacija sa keksom i kokosom. Mi se trudimo da ga pravimo na domaći način, ali i da izgled našeg štanda bude upečatljiv, autentičan sa motivima narodne nošnje – rekla je Marija Šoš iz firme „Šoma“.

Svoj štand imalo je porodično gazdinstvo „Farago“ iz Temerina koji se bave voćarstvom.

Radmila Farago je istakla da su Vrbašani veoma prijatni. „Mi pravimo sokove, kompote, džemove, sirća i razne druge proizvode od voća koji sami proizvodimo. Prvi put smo u Vrbasu, ali sam veoma zadovoljna interesovanjem posetilaca i kupovinom.“

Centralni deo manifestacije bio je kulturno-umetnički program na kojem su osim pevačke grupe i najmlađih članova iz vrbaškog udruženja, nastupili i gosti iz Kule i Feketića.

Karolj Valka iz Mađarskog kulturnog saveza Vojvodine naglasio je da je veoma važno održavati tradiciju u multinacionalnoj sredini. „Ovde su udruženja iz skoro svih delova Vojvodine i to je za svaku pohvalu. Želeo bih da čestitam udruženju iz Vrbasa na odličnoj organizaciji ovog trećeg po redu Festivala mađarske kuhinje i tradicije, vreme je poslužilo i posećenost je mnogo veća nego ranijih godina. Veoma je važno da se neguje tradicija i sve ono što su naši dedovi i prededovi očuvali.“

Poseban deo Festivala mađarske kuhinje i tradicije bio je kutak za decu u kojem su najmlađi mogli da se igraju i druže, ali i da nauče poneku reč na mađarskom jeziku, istakla je Livia Boganč Andrijašević, organizator Festivala mađarske tradicije i kuhinje. „U opštini Vrbas ima 24 naroda i narodnosti, a Mađari su nekada činili značajni deo stanovništva opštine Vrbas. Sada nas ima znatno manje, ali znamo svi da je veoma važno da našoj deci ukažemo na značaj očuvanja tradicije kroz pesmu i igru, ali kroz pravljenje gastronomskih specijaliteta. Važno je da ih naučimo zašto se to prenosi.“

Izvor: RTV

Foto: Pixabay