Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Џенарика није само за ракију –   може и слани намаз од ње

Џенарика није само за ракију –   може и слани намаз од ње

717

Џенарика или џанарика, она црвена или жута, увек је прва стизала. Сећам се у селу, имали смо их десетак, ситнијег плода, али обимног рода. Муке наше кад дође време за скупљање, слатке, отрешене и лепљиве. Руке не можеш после скупљања опрати, али је ракија од њих била одлична. Клизила је низ грло лагано, стизала у стомак не изазивајући љутину ни киселину. А да живим још педесет година не бих знала да се од џанарике и црвеног лука прави и намаз, слани, нешто као чатни. Ал’ сазнах и то. Прави га Драгана Бокан.

  • Ја све правим одокативно, код мене не постоје рецепти. Зависи од тога шта имам и колико имам. Црвени лук се исецка и стави у шерпу на празно да пусти ту своју воду, онда се дода жути шећер и џанарика која је претходно скувана и испасирана. Ставим црвену џенарику уз црвени лук, а од жуте мешам са бундевом и поморанџом и правим слатки намаз. Ово је као чатни – прича Драгана која све ради отприлике, али све је одличног укуса, јер је искуство у овом случају пресудно.
  • Можда је пола пола, углавном кад наиђем на џанарику јер је нема стално, скувам је, пропасирам и оставим у замрзивач. Па кад нађем црвени лук онда га додам и правим намаз – а намаз, овај слани иде углавном сам, на леба, мада може и да се меша са другим намирницама.
  • Углавном га једем као намаз, само на хлеб. Може да се помеша и са сиром, а одлично иде уз пилетину и остала меса – рекла је Драгана Бокан за Добро јутро.

Текст и фото: Зорица Драгојевић