U duhu tradicije i gurmanskih običaja severa Banata, grupa Kikinđana pokrenula je prošle godine zanimljivu kulinarsku manifestaciju Škembe-fest. Priprema škembića je rezervisana samo za prave kulinarske majstore, uz neizbežne male tajne tokom same pripreme. Drugi Škembe –fest u Kikindi okupio je proteklog vikenda 11 ekipa.
„To je bila moja ideja, uz par prijatelja. Svi znamo da kuvamo riblju čorbu, pasulj, gulaš, ali škembići, to je specijalno jelo. Ove godine ima 11 ekipa – iz Zrenjanina, Nakova, Ruskog Sela, Novih Kozaraca i ekipe iz Kikinde.“ – kaže Milorad Šibul, organizator Škembe-Festa u Kikindi.
Škembe ili burag je zapravo želudac preživara, koji se za pripremu škembića ostavlja par sati u hladnoj vodi, uz dodatak sirćeta ili različitih začina. Potom sledi kuvanje bar tri sata, a zatim dalja priprema za paprikaš, gulaš, škembiće u saftu. Iako je za mnoge omiljen gurmanski specijalitet, postoje naravno i oni koji ne znaju šta su škembići i kako se pripremaju. Mnogi ljudi kažu da ne vole škembiće, mada ih nikada nisu ni probali. Kako naglašava Milorad Šibul, škembići se vole ili ne vole, nema sredine.
Škembe-fest je, naravno i takmičarskog karaktera, ali važnije od nagrade je uživanje u gurmanlucima i druženju. A da se tradicija i običaji očuvaju i kroz kuhinju i različite specijalitete, potrudili su se svi učesnici drugog Škembe-festa u Kikindi.
„Malo da narod vidi i da oseti ono što je nekad bilo aktuelno za domaćine naše Vojvodine i Banata. Znači, škembići, nije Banat samo čvarak, mast, šunka, nego i škembići. Evo, na tradicionalan način se kuva. Od mlade govedine, uz dosta povrća i da se krčka.“ – rekao nam je Predrag Rackov, učesnik Škembe-festa iz Kikinde.
Uz prohladno jesenje vreme, krčkali su kotlići, poneka šerpa, ili što bi Banaćani rekli, dečiji bagrač. Nije bilo najvažnije biti najbolji, već uživati u prilici da se ljudi sretnu, druže i nasmeju.
Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay