Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Dren zaboravljeni dar prirode

Dren zaboravljeni dar prirode

1318
Дрењина/Фото: Pixabay

Zdrav ko dren kaže se za osobu koja nema zdravstvstvenih tegoba. Izreka je nastala u našem naroduzahvaljujući ovoj biljcičiji su crveni plodovi, drenjine, od davnina poznati po blagotvornim svojstvima.Bila je simbolotpornosti, čvrstine duha…

 Prema predanju, dren je bio drvo naših predaka. Ukoliko ga nije bilo blizu mesta gde su podizali kuće, sadili su ga da porodici donese zdravlje i dugovečnost. Smatrali su da je drenzdrav od semena do ploda. Čuvali su ga, uživali u ukusnim crvenim,plodovima neodoljivog ukusa. Gostili su se sušenim, pili sok tokom dugih zimskih dana, mazali na hleb pekmez.. Žilavo isuvotvrdo drvo – drenovinukoristili su za pravljenje različitih predmeta i alata. A, posle nekoliko vekova skoro ga zaboravili.

 Dren je žbun koje se najčešće može videti na suvim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih šuma. Kora starijih stabala je ispucala, sa sunčane strane je crvenkasta. Listovi suzeleni, izduženi naspramno raspoređeni, a u jesen poprimaju crvenkastomrku boju. Cvetovi su žuti, skupljeni u cvasti i pojavljuju seuglavnom u martu, pre nego što žbun olista. Plod drena se može opisati kao mešavina trešnje i masline. To jedrenjina, boje trešnje, a oblika masline.Sazrevapočetkom septembra i može se brati do sredine oktobra, što uglavnom zavisi od klime i nadmorske visine.

Najbolje sukad dobiju tamnocrenu boju, kad omekšaju i kad su slatkokiselkastog ukusa. Sadrže veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektine, tanine iizuzetno mnogo vitamina C (čak dvostuko više od pomorandže).

Drenjine se svrstavaju u bezglutensku hranu,pa se nedozreli plodovi konzervišu u slanoj vodi kao masline. U planinskim krajevima naše zemlje gde dren inače uspeva, pravi searomatična rakija drenovača prepoznatljiva po bledocrvenoj boji.

Naučnici su ustanovili da drenjine, kora stabla i listovi imaju antimikrobno svojstvo. Tanini i pektini iz ploda povoljno deluju na sluzokožu želuca i creva. Mesnati deo ploda i ulje iz semenki može da se koristi za regeneraciju kože i sluzokože. Drenjina poboljšava rad jetre i bubrega, odnosno koristi se za detoksikaciju organizma

 Čajevi od kore i plodablagotvorni su kod upale grla, ali se koriste i kodmalokrvnosti, boginja,bolesti bubrega,dijabetesai za zaceljivanje rana. Drenjine jačaju imunitet, deluju kao diuretik, sprečavaju zadržavanje vode u organizmu, te pomažu snižavanju krvnog pritiska.

Sok, slatko, pekmez i džemod zrelih drenjinadobri su gotovo koliko i sveži plodovi. Zato se smatraju prijatnim ilekovitim poslasticama koje bi što češće trebalo da se nađu na trpezi. U našim krajevima se za Božićne praznike kada se priprema česnica, pored oraha, doda i drenjina, da cela porodica bude Zdrava kao dren….

D. R.