Da čokolada može da znači i ljubav u porodici, ali i uspešan porodični posao svedoči Tijana Mlađenović, koja se pre nekoliko godina odlučila da siguran kancelarijski posao zameni, tada neizvesnom, avanturom biznisa sa lešnikom i čokoladom. Ipak, nije pogrešila i danas ima porodičnu proizvodnju čokoladica“Korali“, koje plene svojim izgledom i naravno ukusom.
– Osnovna ideja je bila da lešnike sa naše plantaže iskoristimo kao sirovinu u daljoj proizvodnji, odnosno, da lešnik više ne prodajemo kao finalni proizvod, već da mu dodamo vrednosti i u daljoj proizvodnji od njega stvorimo kvalitetan proizvod. Dok smo razmišljali o mogućnostima za kvalitetniju upotrebu lešnika, rešenje se samo pojavilo s obzirom na to da je čokolada najpoznatiji slatkiš na svetu – kaže Tijana ističući da je pomalo neobičan naziv radionice za čokolade “Korali” nastao spontano.
– Naše čokoladice “Korali”, se prave u modlicama, ali nisu ravne i glatke poput pralina, zato što lešnik, badem i sve što stavljamo u njih ne meljemo, već ga samo zdrobimo i ostavljamo u krupnim komadima i kao takve zalivamo topljenom italijanskom čokoladom. Ovo daje rustičan izgled i doprinosi punoći ukusa, dok krckanje pod zubima daje poseban osećaj. Kada smo smišljali ime nismo znali kako da ih definišemo. Nisu praline, nisu kolačići i tad je neko rekao da izgledaju kao korali, krakati i nejednaki, svaki na svoju stranu što nam se svima dopalo. Tako su ostali “Korali” – objašnjava Tijana, navodeći koji se sve korali mogu naći kod nas u prodaji.
– Zavisno od ukusa imamo “Bele Korale”– badem i lešnik sa belom čokoladom, zatim imamo “Crne Korale”- mešavina crne i mlečne čokolade sa lešnikom i rumom, tu su i “Crveni Korali”– badem i brusnica sa belom čokoladom i Ljubičaste – crna čokolada, lešnik i suva šljiva. Na testiranju nam je i novi ukus, “Snežni Korali” a to će biti čarobna mešavina ukusa bele čokolade i kokosa – sa ponosom predstavlja svoje čokoladne proizvode Tijana, čija priča sa koralima je počela kada je odlučila da se posveti odgajanju lešnika.
– Plantažu lešnika smo kupili sa idejom da nađemo dodatni posao, koji bi vremenom postao glavni i omogućio nam da imamo više vremena za decu, za sebe i da provodimo više vremena zajedno kao porodica na svežem vazduhu. Sada, s obzirom na to da smo dosta toga naučili, odlučili smo da proširimo naše kapacitete za proizvodnju lešnika, tako da smo nedavno kupili dodatnu zemlju sa ciljem zasađivanja mladih stabala leske – kaže Tijana Mlađenović.
U stvaranju čokoladica Tijani pomaže porodica i svako ima svoj deo zaduženja.
-U pitanju je porodično preduzeće – mama Radmila, snajka Tijana i ćerka Dušica. Rada, mama i baka, koja je pored toga što je godinama bila domaćica i brinula o svemu i o svima nama, podržala je ideju i volju da krenemo u celu priču oko proizvodnje lešnika i kasnije naših čokoladnih “Korala”. Danas je baka Rada svakodnevni član Korali tima, bilo na plantaži lešnika, bilo u proizvodnji “Korala”. Snažna, jaka i prilično tvrdoglava – sve može i sve mora biti urađeno je njena deviza! Inače, imala sam siguran posao, sve benefite i sigurnost koju podrazumeva rad u državnom preduzeću. Napustila sam ga i sa ostatkom porodice krenula u “Korali” avanturu. Dušica je neko ko nije direktno uključen u sam proces proizvodnje, ali je neko ko non-stop razmišlja o Koralima. Neko ko veruje da kvalitetan proizvod uvek nađe svoje mesto na tržištu – kaže ponosno Tijana, koja nema odgovor na to koja je čokolada najukusnija.
– Sve zavisi od ukusa osobe koja naše čokoladice proba. I mi sami u timu smo podeljeni i imamo svoje favorite. Da bi znali odgovor na to pitanje morate da probate svaki! Kada mala porodična firma, onda planova i želja imate mnogo, ali ste ograničeni finansijama kojima raspolažete. Za kraj prethodne godine, pored “Korala” čokoladica, odlučili smo da pokušamo da naš asortiman, obogatimo i sa proizvodnjom klasičnih pralina, u kojima bi glavni sastojak bio, naravno, naš lešnik. Jer ništa tako dobro „ne krcka“ u čokoladi kao lešnik sa plantaža Srbije – uz osmeh nam zaključuje Tijana.
Piše: Srećko Milovanović
Foto: Privatna arhiva „Korali“