Насловна РАЗНО Dobrinjski veseljak, jak a dobar uz mezetluk

Dobrinjski veseljak, jak a dobar uz mezetluk

150

Od jakog dobrinjskog mleka, tek pomuženog, dok se još puši, nastaje Dobrinjski veseljak.  Sir malo jačeg ukusa, odličan uz vino, a najbolji uz mezetluk i poneku rakijicu. Pravi ga Dragan Simović iz Dobrinje.

– Dobrinjski veseljak je nastao davno u našem domaćinstvu. Potrebno je12-13 litara mleka za kilogram sira. To sir od punomasnog mleka sa koga se ne skida kajmak.  Sve ono sveže  mleko kako se pomuze odmah se zasirava – kada je zasiri gruda ide na malo duže odležavanje u cedilima, a potom na promaju.

– Otprilike negde oko 12-15 sati leži u cedilima, posle čega  dva dana bude na promaji na bukovim daskama. Posle toga ide od 6 do 8  sati sušenja na bukovom dimu. To je procedura – ukoliko stoji duže, sir će, po Draganovim rečima početi da buđa. I to je u stvari ono najbolje.

– Ako stoji  duže vreme nevakumiran on pobuđa, ali to su sve plemenite buđi i sve što je buđaviji bude ukusniji. Kada je vakumiran može da stoji dugo, ali je bolje kad stoji na otvorenom nego vakumiran.Pre nego što ćete ga koristiti mokrom krpom očistite  buđ i on bude fenomenalan za konzumaciju – kako je Dobrinja rakijski kraj, logično je da ga Dobrinjci uz rakiju konzumiraju.

– Naš kraj nije vinski, ali drugari koji su ga uzimali za vinoteku kažu da im se sviđa i uz crno i uz belo vino. Mi ga jedemo uz mezetluk i rakiju, onako s merakom. Vrlo je jakog ukusa – osim što ga možete kupiti na sajmovima ili bazarima, sir stiže i na vaše kućne adrese.

– Dobrinjski veseljak se može naći na vašim adresama uz sve ostalo što na svakih petnaest dana  dostavljamo u Beograd i Novi Sad.  Tu su domaća jaja, džemovi, med, rakija, domaći pilići, sušeno meso svinjskog porekla – rekao je za Dobro jutro Dragan Simović iz Dobrinje.

Tekst i foto: Zorica Dragojević