Nekako i dalje u drugom planu, sasvim tiho, scena penušavih vina iz Srbije polako se razvija, a domaće boce se već guraju na policama boljih vinoteka, zauzimajući mesta penušavcima iz poznatijih svetskih regija. Velika većina tih vina i dalje se proizvodi u malim serijama, tradicionalnom metodom druge fermentacije u boci, što zapravo presudno utiče na njihov, generalno, visok kvalitet.
Redakcija Vino & Fino odabrala je deset najupečatljivijih penučavaca, koje sa puno entuzijazma preporučuju kao prvi izbor za praznike.
– Najpre, platićete ove boce značajno manje nego većinu uvoznih, a u najvećem broju slučajeva u čaši ćete dobiti zaista mnogo. Uostalom, ove godine je definitivno vreme da podržimo domaće vinare, ovog puta i one uporne posvećenike ideje da vinogorja Srbije mogu da iznedre i izvanredne penušavce – navode.
Ovo je njihiva preporuka:
– Komuna 2015, Komuna, Fruška gora
– Fresco Bianco NV, Kovačević / Podrum 1930, Fruška gora
– Tri Morave penušavo belo 2018, Temet, Tri Morave
– Gala 2016, Galot, Južni Banat
– Lastar Brut 2016, Lastar, Levač
– Princes 2015, Deurić, Fruška gora
– Biser 2015, Aleksić, Vranje
– Trijumf rose 2017, Aleksandrović, Šumadija
– Trijumf noir 2010, Aleksandrović, Šumadija
– Penušava babroga 2015, Bjelica, Fruška gora
Izvor: Vino & fino
– Najpre, platićete ove boce značajno manje nego većinu uvoznih, a u najvećem broju slučajeva u čaši ćete dobiti zaista mnogo. Uostalom, ove godine je definitivno vreme da podržimo domaće vinare, ovog puta i one uporne posvećenike ideje da vinogorja Srbije mogu da iznedre i izvanredne penušavce – navode.