Dušanka Milivojević, penzionerka je, ali voli da pravi zimnicu. Dok čeka jabuke kožare, od kojih joj je slatko omiljena poslastica, pravi liker i slatko od bagrema.
-Ništa lepše nema nego kad u proleće procveta bagrem po Šumadiji, pa je prava šteta ne ubrati malo i u telgi sačuvati taj lekoviti nektar za zimu. Slatko od cveta bagrema je prava delicija – kaže Dušanka.
Osim bagrema, tu je i mirišljavi jorgovan koji se ostavi u poneku teglu i flašu.
Slatko od bagremovog cveta
Sastojci:
- 1 litar vode,
- 150 g bagremovog cveta ( samo latice bez zelenih delova),
- 800 g šećera,
- kesica limuntusa ili kolutovi limuna.
Priprema:
Latice bagrema dobro se operu i stave u ključalu vodu. Kuvati ih deset do petnaest minuta. Dodati šećer i kuvati dok ne postane gusto, kao i svako drugo slatko. Dodati limunutus, ili na početku kuvanja kolutove limuna. Gotovo slatko skinuti sa šporeta, pokriti mokrom krpom i ostaviti da prenoći. Sipati u sterilisane tegle.
Slatko od jorgovana
Sastojci:
- 1kg šećera,
- čaša vode,
- 100g očišćenih cvetova jorgovana.
Priprema:
Ušpinovati šećer sa čašom vode. Potom staviti cvetove jorgovana. Kratko kuvati i skinuti sa šporeta. Slatko ostaviti preko noći da se ohladi. U ovo slatko se ne stavlja ni limun, ni limuntus
Sirup od jorgovana
Sastojci:
- 2 šoljice očišćenih cvetova jorgovana,
- 225 g šećera,
- 160 ml vode,
- sok od 1 do 2 limuna.
Priprema:
Zagrejati vodu i šećer. Ne mora da prokuva, dovoljno je da se šećer istopi. Dodati sok od limuna i ostaviti da se ohladi. Očišćene cvetove jorgovana staviti u flašu i preliti ohlađenim sirupom. Kašikom potopiti cvetove na dnu flaše da ne bi plivali. Ostaviti flaše u frižideru dva dana i noći uz povremeno mešanje, a potom procediti sirup i uliti u staklene flaše, zatvoriti i pasterizovati.
Tekst i foto: Biljana Nenković