Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Delicije iz Šumadije

Delicije iz Šumadije

389

Dušanka Milivojević, penzionerka je, ali voli da pravi zimnicu. Dok čeka jabuke kožare, od kojih joj je slatko omiljena poslastica, pravi liker i slatko od bagrema.

-Ništa lepše nema nego kad u proleće procveta bagrem po Šumadiji, pa je prava šteta ne ubrati malo i u telgi sačuvati taj lekoviti nektar za zimu. Slatko od cveta bagrema je prava delicija – kaže Dušanka.

Osim bagrema, tu je i  mirišljavi jorgovan koji se ostavi u poneku teglu i flašu. 

Sastojci:

  • 1 litar vode,
  • 150 g bagremovog cveta ( samo latice bez zelenih delova),
  • 800 g šećera,
  • kesica limuntusa ili kolutovi limuna.

Priprema:

Latice bagrema dobro se operu i stave u ključalu vodu. Kuvati ih deset do petnaest minuta. Dodati šećer i kuvati dok ne postane gusto, kao i svako drugo slatko. Dodati limunutus, ili na početku kuvanja kolutove limuna. Gotovo slatko skinuti sa šporeta, pokriti mokrom krpom i ostaviti da prenoći. Sipati u sterilisane tegle.

Sastojci:

  • 1kg šećera,
  • čaša vode,
  • 100g očišćenih cvetova jorgovana.

Priprema:

Ušpinovati šećer sa čašom vode. Potom staviti cvetove jorgovana. Kratko kuvati i skinuti sa šporeta. Slatko ostaviti preko noći da se ohladi. U ovo slatko se ne stavlja ni limun, ni limuntus

Sastojci:

  • 2 šoljice očišćenih cvetova jorgovana,
  • 225 g šećera,
  • 160 ml vode,
  • sok od 1 do 2 limuna.

Priprema:

Zagrejati vodu i šećer. Ne mora da prokuva, dovoljno je da se šećer istopi. Dodati sok od limuna i ostaviti da se ohladi. Očišćene cvetove jorgovana staviti u flašu i preliti ohlađenim sirupom. Kašikom potopiti cvetove na dnu flaše da ne bi plivali. Ostaviti flaše u frižideru dva dana i noći uz povremeno mešanje, a potom procediti sirup i uliti u staklene flaše, zatvoriti i pasterizovati.

Tekst i foto: Biljana Nenković