Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Дан Топличке академије струковних студија

Дан Топличке академије струковних студија

580

Да ли је вредело упутити се из Београда у Прокупље, превалити преко двеста километара и појавити се на догађају који траје сат времена? Вредело је. Био је дан Топличке академије струковних студија састављене из одсека за пољопривредно-прехрамбене студије, пословне студије и медицинске студије, наших сарадника, сјајних стручњака, добрих домаћина, који су нас на улазу дочекивали у народним ношњама са хлебом и сољу. Како је ред и како ваља. А њихова кућа – Академија је домаћинска. Видело се то по броју и одзиву званица и по броју оних са којима успешно сарађују. У гужви, која је настала када су се званице окупиле, успели смо да издвојимо др Светлану Богдановић, предавача микробиологије на одсеку за пољопривредно – прехрамбене студије.

– Ово је једина високошколска установа у Tопличком округу и од изузетног значаја је за останак младих у овом крају. С друге стране ово је једина Висока пољопривредна струковна школа јужније од Београда и у томе се огледа њен значај – рекла је Светлана Богдановић за Добро јутро, нагласивши да њихови студенти у оквиру одсека за пољопривредно – прехрамбене студије имају дуално образовање.

– Ми имамо сарадњу са пољопривредницима, те наши студенти студирају уз рад у пекари, млекари и Топличким виноградима. Одређени део времена су код нас у учионицама и уче, а већи део времена проводе у фирмама у којима спроводе праксу. Кад изађу са таквих студијских програма они су оспособљени комплетно за практичан рад – изјавила је др Богдановић.

– Наша школа поседује и економију где студенти обављају пољопривредну стручну праксу, где се уче резидби воћа, калемљењу, заштити биља – каже Светлана Богдановић, док је задовољство студирањем у овој просветној установи изразила најбоља студенткиња на пољопривредно – прехрамбеном одсеку Александра Петковић.

– Предложила бих будућим студентима да упишу нашу Академију зато што производња и прерада хране никад неће стати и сматрам да људи увек имају потребу за храном, а ми као технолози томе доприносимо, јер стварамо храну за широку људску употребу – рекла је Александра чија је жеља да кад заврши мастер студије буде професор.

Текст: Зорица Драгојевић

Фото: Студенти Топличке академије