Tek što su se osušile tegle od prošlogodišnjeg ajvara, pekmeza i turšije, a već počinje nova tura kuvanja zimnice. Prvi plodovi iz prirode i voćnjaka uveliko pristižu i valja ih sačuvati. Sokovi i sirupi od maslačka, koprive su već na policama, a tu je i prerađeni sremuš. U maju pristižu prve jagode, breskve i trešnje, ali i cvetanje bagrema, jorgovana i zove, od kojih se takođe može spremiti ukusna zimnica.
Ana Nikodijević iz Ovsišta kod Topole je već je napunila prve tegle i flaše i to uglavnom od samoniklog bilja iz prirode. Već su spremni sirupi od maslačka i koprive.
– Posebno se radujem prvom voću. Kuvam slatka, džemove, marmelade. Pravim i sokove, ne samo sirupe, već i pasterizovane bez šećera i konzervansa. U maju stižu prve domaće jagode i pasterizovani sok od njih je najtraženiji. Skoro bez premca je najukusniji, najtraženiji i meni omiljen – kaže Ana Nikodijević.
Pasterizovani sok od jagoda
Zdrave, zrele i očišćene jagode ispasirati u voćnu kašu, u koju se po želji može dodati malo vode, ako je za porodicu sok previše gust. Kaša se pasterizuje u staklenim flašama, koje su poređane u veću šerpu, čije dno se oblaže pamučnom tkaninom. Ovako pripremljen sok može da se održi godinu dana, ako se čuva na hladnom i tamnom mestu.
Piše: Biljana Nenković
Foto: Ana Nikodijević