Poslednjih nekoliko godina u Srbiji vlada veliko interesovanje za bela kokošja jaja. Cena je, uvek viša, bilo da se radi o jajima iz komercijalnog ili slobodnog uzgoja. Zašto? Niko nema valjan odgovor, valjda zato što su bela i što su ređe u ponudi. Mada, ima onih koji kažu da bela jaja sadrže manje holesterola, da se belance bolje muti, i da su slađa. Ono što smo mi primetili kada smo ih kuvali je da se brže skuvaju, a žumance je žuće.
– Kod nas na pijaci su malo više cene nego na drugim pijacama u Beogradu. Mada, zaista nudimo kvalitetnu robu. Domaća bela jaja su iz sela Joševa, nadomak Uba. Imamo preko 400 crno-belih štajerskih kokošaka, koje šetaju po dvorištu. Hranimo ih zdravo. Sakupljam ostakte kupusa tokom nedelje na pijaci, sušimo i seckamo i time ih hranimo – rekao je uzgajivač Zoran Pećanac, naglašavajući da je koncentrat jako skup, a da on na pijaci za četiri dana skupi 500 kilograma ostataka od kupusa i salata.

– To je dovoljno za nedeljnu ishranu kokošaka, sušimo, sipamo prekrupu i tako ih hranimo. Ta jaja su zdravija, tačno se oseti razlika i miris kod jaja koja imaju koncentrata – objasnio je Pećanac, koji tvrdi da se takav uzgoj isplati, ali da se mnogo mora raditi.
Tekst i foto: Z.D.
Od čega zavisi boja ljuske
Nutritivno gledano, tamna (smeđa) i bela jaja su gotovo identična. Glavne razlike odnose se na:
Boju ljuske – zavisi od rase kokoške (npr. Leghorn nosi bela jaja, Rhode Island Red nosi smeđa).
Percepcija potrošača – neki misle da su smeđa jaja zdravija, ali to nije tačno.
Nutritivne vrednosti (u proseku za jedno jaje):
- Proteini: 6–7 g
- Masti: oko 5 g
- Holesterol: oko 186 mg
- Vitamini: A, D, E, B12
- Minerali: selen, gvožđe, fosfor
Jedina realna nutritivna razlika može biti u ishrani kokošaka, a ne u boji jaja. Na primer, kokoške koje se hrane lanenim semenom proizvode jaja sa više omega-3 masnih kiselina.
Izvor: Irena Đenić Janić