Kristijan Kocev iz Makedonije jedan je od onih koji se odlučio da ne bude klasičan proizvođač klasičnih proizvoda. Njegov asortiman čine prirodno hladno ceđena ulja od maka, badema, kajsija i šljiva, a osim toga i odlični i malo jačeg ukusa puteri od maka i od semena bundeva. Ukoliko volite oporije, zrnastije, vazdušastije ukuse za vas je mak, a ukoliko ste više ljubitelji mekog, kremastijeg, nežnijeg ukusa za vas je puter od semena bundeve. Svakako zdravi su i jedan i drugi.
Mi smo iz Makedonije i pravimo prirodna hladno ceđena ulja. U asortimanu imamo makovo ulje, bademovo, od kajsija, šljiva i gorčeva kajsija. Osim toga pravimo i puter od semena bundeve, maka i sapun od maka. Svi ovi proizvodi imaju lekovito dejstvo i oralnom upotrebom i spoljnom na koži. Odlični su za podizanje imuniteta – rekao je Kristijan za Dobro jutro, koji u svojoj proizvodnji koristi najsavremenije mašine za preradu.
Za ceđenje ulja od maka imamo savremenu mašinu koja podleže svim standardima potrebnim za proizvodnju hrane. Na niskim temperaturama od 40 do 45 stepeni mašina izdvaja ulje od čvrste materije – na ovaj način Kocev dobija tri proizvoda.
Od čvrste materije koja je obezmašćena dobijamo čips i brašno, a od tečne, naravno dobijamo ulje koje ima lekovita svojstva – tih lekovitih svojstava je puno, a neka smo ipak izdvojili.
Ulje od maka ima antigancerogena svojstva, smiruje i regeneriše. Ova dejstva su unutrašnja, a deluje na posekotine, opekotine, oštećenu kožu, na zdravstvene probleme kože koju brzo regeneriše. Deluje na sistem za varenje, creva, probavu, njegovo dejsto je odlično i u usnoj šupljini kada se jave afte ili zubobolja – iako je lekovito ono je neobičnog ukusa, kao kad jedete štrudlu sa makom, pa tek na kraju kad na zubima ostane samo mak osetite taj pomalo gorkasti ukus. Tako i ulje, kad progutate i ono se već spustilo do stomaka, osetite u ustima taj specifični reski uticaj maka. Posebna priča je puter i moram reći da nije kao ostali, jačeg, zrnastijeg, ne toliko kompaktnog ukusa.
Puter pravimo isto pomoću savremenih mašina i to je maltene na tradicionalan način kao što su i naši preci radili. Melje se slično kao i brašno na vodeničnom kamenu. Na niskoj temperaturi se melje kamen na kamen i dobija se puter – jedino što ne probah je brašno koje je bezglutensko i koristi se kao dodatak drugim brašnima ili u nekim napicima.
Brašno od maka pošto je bezglutensko ne može da se koristi samo, meša se sa drugim brašnima kad nešto pravite ili se stavlja kao dodatak u mleko, kiselo mleko, sa medom se meša. Ima visok stepen proteina a nema masti – zaključio je Kristijan Kocev.
Tekst i foto: Zorica Dragojević