Kada kažemo cvet, prva asocijacija je bašta, livada, vaza, nikako jelo. Ipak, cveće u tanjiru uopšte nije strana pojava u kulinarstvu. Još u starom Rimu cvet je imao svoje mesto u jelovnicima. Neizostavan je u gastrokulturama Kine, Indije i Bliskog istoka. Ne radi se samo o dekoraciji, već o pravom malom savršenom zalogaju.
Više od 100 vrsta običnog baštenskog cveća je mirisno, ukusno i savršeno za pripremu obroka. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste pitanje da li je tretirano hemikalijama, pesticidima. Mali savet, ukoliko imate svoju baštu, berite ga kad je potpuno otvoreno i bez rose. Neki cvetovi imaju vitamine, kao što su A i C, ali morate znati da i nisu značajni izvor hranljivih materija jer sadrže minimalnu količinu kalorija.
Cvetovi su puni polena, koji može biti alergen, tako da bi najbolje bilo da pre upotrebe odstranite prašnike i tučak. Pre nego što se odlučite da probate cvet kao deo ishrane, moramo vam skrenuti pažnju na to da je mnogo cvetova otrovno i da se morate dobro informisati pre nego što sebi i dragim ljudima pripremite ovaj neobičan obrok. Među otrovne cvetove između ostalih spadaju i đurđevak, rododendron, oleander, narcis, pustikara, visterija…
Ali miris i specifičan, poseban izgled cveta na tanjiru svakako je dovoljan izazov i razlog da i sami probamo da ga spremimo i serviramo. Cvetovi se mogu dodavati u razna jela ili mešati sa salatama, kao sveži, sušeni ili kandirani. Mogu biti i sastavni deo recepata za kolače, umake, razne sirupe, aromatizovana pića i naravno čajeve. Neke cvetne latice imaju svojstvo da puštaju boju pa se, na primer, ukoliko se spoje s maslacem, može dobiti namaz originalne boje. Malo boje i drame na tanjiru nije naodmet, uz ukus koji ne treba da zaostaje. Suptilnih aroma, sofisticiranog izgleda vaša jela mogu da budu ona o kojima se priča.
Evo našeg spiska jestivog cveća koji svakako treba uvrstiti u plan za baštu koju imate ispred kuće, ili zašto da ne, na vašoj terasi.
Više od 100 vrsta običnog baštenskog cveća mirisno je, ukusno i savršeno za pripremu obroka. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste pitanje da li je tretirano hemikalijama, pesticidima. Ukoliko imate svoju baštu, berite ga kad je potpuno otvoreno i bez rose
Suncokret
Gorko-slatkog ukusa. Jede se dok je u stadijumu pupoljka, otvorene latice mogu biti ukras raznim jelima.
Lavanda
Cvetići lavande odlično funckionišu u desertima, slažu se sa čokoladom i šampanjcem.
Cvet bundeve
Sladak je, s ukusom nektara, pogodan je za pohovanje, koristi se za pravljenje pita.
Ljubičica
Slatkog je ukusa, dobro se kandira. Koristi se u salatama ili kao ukras na desertu (kandirana).
Maslačak
Cvetove maslačka koristiti neposredno nakon branja. Mladi cvetovi su manje gorki od starijih cvetova.
Dan i noć
Ovaj cvet ima svež, zelen ukus s naznakom mente. Dvobojne latice izgledaju odlično uz meso ili sveže salate.
Trandavilje
Biljka ima krupne cvetove jarkih boja koji gotovo da nemaju sopstveni ukus, ali su dekoracija koja ne prolazi nezapaženo.
Božur
Dodati latice nekoj laganoj letnjoj salati ili ih staviti u bokal limunade ili čiste, rashlađene vode.
Jorgovan
Bogat cvetni citrusni ukus. Kandirani cvetovi mogu biti raskošan ukras desertima, može da bude sastojak u jogurtu i frapeu.
Cvetovi vlašca
Oni su, zapravo, kuglice od stotina sitnih roze cvetića koji se mogu, a i ne moraju razdvojiti. Jelu daju blag, sofisticiran ukus luka.
Dragoljub
Žuti i narandžasti cvetovi dragoljuba imaju oštar ukus koji je kombinacija rena, kupusa i potočarke. Dobar dodatak za salatu, rolnice od pirinčanog papira, ili uz goveđi karpaćo.
Ruža
Slatki ukus proporcionalan je intenzitetu mirisa ruže. Pre jela odstranjuju se donji, beli delovi latica, a leti je izvrstan dodatak osvežavajućim pićima. Od ruže se pravi ukusan džem.
Ljiljan
Mnoge vrste nisu pogodne za jelo, jer sadrže alkaloide. Biljka tzv. zlatnog ljiljana može se jesti cela, latice su blage, a ukus pomalo asocira na kesten. Mogu biti deo salate ili se puniti svežim sirom. Sušeni ljiljan je sastavni deo kineske slatko-kisele supe.
Begonija
Jestive su samo latice gomoljastih begonija, koje imaju ukus sličan limunu i finu, nežnu teksturu. Iseckani cvetovi dodaju se u salate i sendviče, ali zbog visokog sadržaja oksalata ne preporučuju se osobama s kamenom u bubregu i obolelima od gihta.
Neven
Šafran siromašnih, kako ovo cveće još zovu, zaista daje ukus sličan šafranu kada se sotira u maslinovom ulju. Termički neobrađene latice odlično idu uz jaja. Stavlja se u supe, variva, pirinač.
Bagrem
Cvetovi od bagrema predstavljaju pravi specijalitet u kulinarstvu. Mogu se pržiti u smesi za palačinke, tako što ćete u klasičnu smesu za palačinke umakati bagremov cvet i pržiti ga u vrelom ulju.
Cvetovi ruzmarina
Oni imaju nešto manje eteričnog ulja od listova, ali ukus je isti. Boja cvetova varira od tamnoplave do pink.
Zova
Osim za pripremu sirupa moguće je koristiti cvet zove i pohovan.
Cvet žalfije
Mekog, ali ipak blagozačinskog ukusa. Odlično se slaže s limunom.
Gladiola
Vrlo je blag cvet, ima sličan ukus kao zelena salata, često se stavlja u namaze i paštete