POVRĆE U POSTRNOJ SETVI
Posle skidanja prvog, glavnog useva koji parcelu napušta obično u junu, kod manje vičnih baštovana njive ostaju prazne. Oni snalažljiviji počinju ispočetka. Prazne parcele pođubre, obrade i na njima ponovo zaseju povrće kao drugi usev. Valja znati da ne mogu sve njive da se koriste za postrnu setvu. Za ovu namenu se biraju samo one na kojima se povrće može zalivati.
O prednostima gajenja povrća kao postrnog useva moglo bi se na dugačko pričati. Spomenućemo samo neke. Tako se racionalnije koristi raspoloživo poljoprivredno zemljište koje posle žetve ili berbe glavnog useva uglavnom ostaje bez vegetacionog pokrivača. „Golo“ zemljište podložno je eroziji pa se postepeno degradira oranični sloj. Takođe, površine bez useva brzo se zakorove, a s obzirom da su korovi vektori (prenosioci) određenih izazivača biljnih bolesti i štetočina, to predstavlja potencijalnu opasnost za okolne useve.
Zašto se postrna proizvodnja uglavnom odvija uz primenu navodnjavanja pročitajte u nastavku teksta.