Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Чипс од јабука настао од „Воље за животом“

Чипс од јабука настао од „Воље за животом“

1016
smart

Удружење особа са  церебралном и дечијом парализом „Воља за животом“ више је од воље за животом. Они живот живе, раде, стварају. Један од њихових успеха је и чипс од јабука, а испред предузећа-удружења које се бави сушењем воћа за Добро јутро причала је Дубравка Милошевић.

– У нашем предузећу раде особе са инвалидитетом. Овога лета је било запослено осам људи који су се бавили прерадом воћа. Све што могу да раде они раде у оквиру својих могућности. Од приношења воћа до барбутера, машине која пере воће. Ко је у могућности он чисти воће, сви смо задовљони, и они и ми као предузеће – њихови производи су потпуно природни, без додатих шећера, а најпознатији је чипс од јабуке.

smart

– Бавимо се сушећем воћа али наш главни производ који бисмо желели да популаризујемо је чипс од јабуке. То је 100 посто природан производ. Потпуно здрав производ, органске производње, без додатих шећера, заслађивача, адитива, чиста јабука сушена у свом природном облику – јабуке за прераду су црвени и златни делишес које купују из околине Смедерева.

– Од произвођача из околине Смедерева ми купујемо јабуке златни и црвени делишес и складиштимо их у нашим погонима. Кад јабуке  допремимо у халу, стављамо их у барбутер, машину за прање. Ту их и пребирамо да ли су здраве или не. Одбацујемо оно што је лоше. После те јабуке иду у машину за чишћење, прво се вади средина, па се чисти кора. Онда се секу на колутове и затапају у лимунску киселину. Јабуке стоје у киселини непун минут, извлачимо их, мало се просуше па их стављамо на лесе, ређамо их на одређеној раздаљини и гурамо у сушаре. У сушарама леже девет до десет сати на сушењу. Након тога их пакујемо у кесе – за свој производ већ имају тржиште, а могу га јести сви од деце до трудница.

– Производ моментално пласирамо у продавнице здраве хране у нашој околини и у приватним малим маркетима. Наш производ могу јести буклвано сви, вегани, вегетаријанци, труднице, деца и спортисти јер нема никаквих адитива, конзерванаса, додатака – рекла је за Добро јутро Дубравка Милошевић.

Текст и фото: Зорица Драгојевић