Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Čekajući Godoa – Za ovaj hleb od konoplje, lana i raznih začina...

Čekajući Godoa – Za ovaj hleb od konoplje, lana i raznih začina stoji se u redu

1043

Iz godine u godinu sve je više gojaznih ljudi i dece, kako kod nas tako i u svetu, a razlog tome je nepravilna ishrana i prekomerno sedenje. Stoga su mnogi, a da bi  održali dobru figuru i zdravlje, iz upotrebe izbacili hleb, posebno beli, jer je, istini za volju, pun aditiva i kvasca.

Lekari i nutricionisti, opet s druge strane ističu kako ovu osnovnu životnu namirnicu ne bi trebalo da izbacimo sa menija. Međutim, postavlja se pitanje gde pronaći kvalitetan hleb od punog zrna i kvalitetnog brašna, u kome nema aditiva i kvasca. Domaćice, mahom u selu, ali i sve više i u gradu, pribegavaju najstarijim metodama:  mešenju hleba kod kuće. Ipak, mnoge žene su previše zauzete da bi svakog dana odvajale nekoliko dana za parče vrućeg hleba.

Milica Veselinović iz Novog Sada, vodeći se idejom da vrati stari postupak mešenja ove važne životne namirnice, napravila je nekoliko vrsta hleba koji prolaze kroz prirodan hemijski proces. Tako je nastala njena mala laboratorija “Svet hleba”, gde Novosađani imaju priliku da jedu zdrav hleb, bez kvasca i aditiva. Ova mlada i ambiciozna žena pre nekoliko godina je otvorila specijalizovanu radnju, gde po svojoj originalnoj recepturi mesi ovu namirnicu. Za spravljanje hleba, Milica koristi najfinije integralno brašno, s tim da u njega dodaje i specijalne začine, kako bi on dobio prefinjen ukus.  

– Shvatila sam da Novosađani uopšte nemaju autentičan proizvod po čemu bi bili poznati. Vojvodina je jedno veliko polje koje proizvodi žitarice, seme i sve ostalo, ali nemamo autentičan proizvod koji bi bio moderan i primamljiv tržištu kako kod nas tako i u inostranstvu. Zato sam rešila da sve to ponudim kroz proizvodnju kvalitetnog hleba koji se dobija od najkvalitetnijih domaćih žitarica – kaže Milica.

Zato je kako kaže, rešila da na tržište izbaci četiri vrste hleba, od kojih su tri u stalnoj ponudi. Hleb Godo je apsolutni hit jer se pravi odkonoplje, kima, suncokreta, susama, golice, origana, prosa, lana, origana i četiri vrste integralnog brašna. Kupci obožavaju i speltas + beskvasni hleb sa dodatkom bosiljka i lana, a za ljubitelje slatkog u prodaji je i hleb od banane, gde postoje dve vrste – jedna s prelivom od čokolade i druga bez njega. Takođe, mesi i nordijski hleb, koji se pravi odražanog zrna, ražanog brašna, meda, suncokreta i susama, s tim da se u njega na kraju dodaje i pivo. Nijedan od hlebova ne sadrži šećere, kvasac niti aditive.

Ideja da uopšte počne da mesi hleb, a potom ga i prodaje, sinula joj je kada je kao kupac shvatila da u pekarama nema kvalitetnog hleba. I zato je, pre nego što se upustila u ovu avanturu, dobro razmilsila šta je to što bi zadovoljilo ukus potrošača, ali i ljudi koji vode računa o liniji. Isprobala je razne recepte:

– Svašta sam probala, mešala i po nekoliko vrsti brašna, dodavala vodu i začine, ali ti ukusi mi se nisu dopali, a vodila sam se mišlju – ako se ne dopada meni, neće se dopasti ni mušterijama. Ipak, imala sam strpljenja i na kraju sam dobila ono što danas imam u ponudi. Mogu vam reći da sam dosta truda i rada uložila dok nisam postigla ukus koji imaju naši finalni proizvodi – priča Milica.

Kako kaže, kupcima se najviše dopada godo i spelta hleb i njega uglavnom kupuju zdrave osobe koje vole da uživaju u novim ukusima, ali naglašava da joj u poslednje vreme sve češće dolaze i osobe koje imaju problem sa dijabetesom i kandidom.

– Naglasila bih da ovaj hleb nema lekovito dejstvo, mada mnogi, a posebno starije mušterije, kažu da se bolje osećaju od kada ga redovno jedu. Inače, hleb prodajem na komad, a to mi je predložila komšinica koja je u penziji. Ta gospođa mi je rekla da je sve vrlo ukusno i lepo, ali da ona nema para da kupi ceo hleb. Posle toga sam uvela kupovinu na parče, odnosno, na 100 grama  – naglašava za portal Dobro Jutro Milica.

Inače, sem hleba Milica u ponudi ima i sendviče, naravno, od hleba koji mesi,  namaze i potaže, ali i keksiće koji su pravi hit među školarcima, jer su potpuno drugačijeg ukusa od onih industrijskih. U ponudi ima i Venecuela pecivo koje se pravi bez brašna, kvasca i šećera, zatim New York time kolačiće, spravljene od čokolade sa čilijem i putera. Prema njenim rečima, školarci obožavaju i hleb od banane, jer je on sladak i više podseća na kolač. Onima koji vode računa o zdravlju i izgledu nudi i dve vrste sendviča – posne sa domaćim humusom, mikrobiljem graška, paprikom, klicama i krastavcima, kao i sendviče sa domaćom pilećom paštetom. U ponudi su i potaži.

– Oduvek sam smatrala da je hrana zapravo mnogo više od osnovne ljudske potrebe kojom će da se utoli glad. Hrana je, ustvari, nosilac svih kulturoloških činilaca nekog podneblja, agrokulture, klime, istorije, ekonomije, ljudskog temperamenta. Hrana predstavlja priču čoveka o antropološkim, socijalnim i gastronomskim aspektima ljudskog života. I zato sam i ja upravo kroz ovaj zanat želela da pokažem da i mi, u Novom Sadu, imamo nešto svoje i autentično – zaključila je Milica.

Tekst:  Ljiljana Milovanović

Foto: Svet hleba  ++