Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Čarapanski ajvar – Čarapanska tajna

Čarapanski ajvar – Čarapanska tajna

216

Na Noćnom bazaru na Vračaru, Nemanja Lazarević iz Velike Lomnice (okolina Kruševca), predstavio je Beograđanima domaće proizvode. Njihov osnovni proizvod je ajvar za koji su ove nedelje na Sajmu poljoprivrede u Kruševcu, dobili nagradu za najbolji kvalitet.

– Ajvar smo pripremali na licu mesta. Na žalost, na ovom Bazaru nismo imali mogućnost, inače gde god da prezentujemo naše proizvode obično se trudimo da pravimo ajvar uživo, a i da vodimo žene iz našeg kraja da prave pogaču u crepuljama. Tako da naši posetioci probaju vruć ajvar i vruću pogaču – otkriva Nemanja.

Naglašava da imaju domaći seljački ajvar, što su pravile njihove bake i da imaju i običan i blago ljut ali i ljut.

– Za svaki ukus imamo sopstvenu notu. Ajvar pravimo od tri različite vrste paprike da bismo imali što bolji kvalitet. Stavljamo belu kurtovku, crnu kurtovku i makedonsku staru. Svaka paprika ima svoju notu i to crna kurtovka daje masu, bela kurtovka slatkoću, a makedonska daje aromu i pun ukus ajvara. Već petnaest godina pripremam ajvar za naše poljoprivredno gazdinstvo “Čarapanska tajna“- otkriva Lazarević.

Jedna tegla pobedničkog  čarapanskog ajvara od 750 grama košta 1 000 dinara, što je ove godine prosek cene.

-Želimo da ljudi probaju naš specijalitet i saznaju u čemu smo mi najbolji. Ovaj ajvar ne može da se uporedi sa kupovnim u prodavnicama. Ajvare pravimo na starinski način. Paprike pečemo  na smederevcima i ništa drugačije ne radimo što naše babe nisu činile – ističe Lazarević. 

Pored ajvara, kod ovog proizvođača, smo primetili i teglicu ljutog grožđa.

– Teglica od mešavine slatkog, slanog, kiselog i ljutog ukusa od 450 grama košta 500 dinara. Veoma je ukusno i svi koji probaju ovo grožđe vraćaju se po još jednu teglicu. Naše komšije imaju organsku borovnicu pa tako pravimo i slatko od borovnica, pindžure, salatu od šargarepe i ljutih papričica. 

Tekst i foto: Dijana Maksimović