Na Noćnom bazaru na Vračaru, Nemanja Lazarević iz Velike Lomnice (okolina Kruševca), predstavio je Beograđanima domaće proizvode. Njihov osnovni proizvod je ajvar za koji su ove nedelje na Sajmu poljoprivrede u Kruševcu, dobili nagradu za najbolji kvalitet.
– Ajvar smo pripremali na licu mesta. Na žalost, na ovom Bazaru nismo imali mogućnost, inače gde god da prezentujemo naše proizvode obično se trudimo da pravimo ajvar uživo, a i da vodimo žene iz našeg kraja da prave pogaču u crepuljama. Tako da naši posetioci probaju vruć ajvar i vruću pogaču – otkriva Nemanja.
Naglašava da imaju domaći seljački ajvar, što su pravile njihove bake i da imaju i običan i blago ljut ali i ljut.
– Za svaki ukus imamo sopstvenu notu. Ajvar pravimo od tri različite vrste paprike da bismo imali što bolji kvalitet. Stavljamo belu kurtovku, crnu kurtovku i makedonsku staru. Svaka paprika ima svoju notu i to crna kurtovka daje masu, bela kurtovka slatkoću, a makedonska daje aromu i pun ukus ajvara. Već petnaest godina pripremam ajvar za naše poljoprivredno gazdinstvo “Čarapanska tajna“- otkriva Lazarević.
Jedna tegla pobedničkog čarapanskog ajvara od 750 grama košta 1 000 dinara, što je ove godine prosek cene.
-Želimo da ljudi probaju naš specijalitet i saznaju u čemu smo mi najbolji. Ovaj ajvar ne može da se uporedi sa kupovnim u prodavnicama. Ajvare pravimo na starinski način. Paprike pečemo na smederevcima i ništa drugačije ne radimo što naše babe nisu činile – ističe Lazarević.
Pored ajvara, kod ovog proizvođača, smo primetili i teglicu ljutog grožđa.
– Teglica od mešavine slatkog, slanog, kiselog i ljutog ukusa od 450 grama košta 500 dinara. Veoma je ukusno i svi koji probaju ovo grožđe vraćaju se po još jednu teglicu. Naše komšije imaju organsku borovnicu pa tako pravimo i slatko od borovnica, pindžure, salatu od šargarepe i ljutih papričica.
Tekst i foto: Dijana Maksimović