Sezona kajsija je pri kraju. Nadamo se da ste već skuvali sve što ste hteli od njih. Poneki komad bi mogao i da se zamrzne. Ali ne može da se zamisli sezona kajsija bez kolača koji miriše i podseća na detinjstvo. Zato evo jednog brzog recepta koji se lako pravi. Uživajte i prijatno!
Sastojci
Mera: čaša od jogurta – 180 ml
Za testo:
4 jaja
prstohvat soli
1 čaša šećera – 180 g (ili po ukusu)
1 vanilin šećer
korica pola limuna
1/2 čaše ulja – 90 g
1 čaša jogurta – 180 g
1 čaša pšeničnog griza – 150 g
1 čaša oštrog brašna – 120 g
1 prašak za pecivo
Voće:
450 g kajsija (ili voća po želji)
2-3 kašike kristal šećera
šećer u prahu
Priprema
Testo
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i krenite mutiti mikserom. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst sneg.
Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance, a potom i koricu limuna.
Dodajte ulje i jogurt, griz, brašno i prašak za pecivo pa žicom sve lagano izmešajte i sjedinite u glatku smesu, ali pazite da vam smesa ne splasne.
Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje dimenzija 32×22 cm i poravnajte.
Kajsije operite, presecite na pola da izvadite koštice i iseckajte ih na manje komade. Poslažite ih na smesu za biskvit sa korom okrenutom na dole. Odozgo pospite kajsije šećerom.
Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 30-35 minuta, dok ne porumeni. Ohladite ga na sobnoj temperaturi, secite na kocke i pospite šećerom u prahu. Ili ga ispecite u modlama za mafine kao što smo mi.