Vremenske prilike ili neprilike cele godine stvaraju probleme voćarima. Prvo je sve pre vremena procvetalo zbog toplih dana, zatim je udario kasni prolećni mraz i evo sada kiša, zbog koje se pojavljuje trulež na plodovima voća. Kako sprečiti, čime, za Dobro jutro je dao odgovor Goran Milanko dipl. ing. poljoprivrede.
– Što se tiče truleži ploda šljive za tretiranje sam koristio: Signum posle precvetavanja kada su plodovi jako mali, drugi tretman obavim u ovom periodu i koristim preparat Zenby, treći tretman kada plodovi prvi počnu polako menjati boju i tu upotrebim Switch – rekao je Milanko zaštitar u Nikša agraru, napominjući da je broj tretmana i veći ukoliko je godina sa više padavina.
– Ako je godina nepovoljna sa više padavina broj tretmana je veći i razmak između tretmana kraći – na svakih sedam dana, s tim da svaki put koristim drugi preparat protv truleži. U godini manje povoljnoj za razvoj truleži uvek sam imao tri tretmana, u nepovoljnim sa većom i učestalom količinom padavina broj tretmana je bio povećan od jedan za dva tretmana više – objasnio je Goran Milanko koji je ove tretmane uvek radio u kombinaciji sa fungicidima protiv drugih bolesti.
– Ovo sam, naravno, uvek radio u kombinaciji sa fungicidima protiv drugih bolesti kao i inskticidni tretman. Kao i za trulež i tu je bilo više preparata koji se menjaju zbog rezistencije. Počinjalo se plavim uljem, pa je bilo protiv monilije, plamenjače, šupljikavosti lišća.Naravno dogodine pošto se pojedine ak.materije povlače biće i promena u tretiranju i zaštiti – naglasio je Goran Milanko dipl. ing. Poljoprivrede.
Tekst: Zorica Dragojević
20 DŽEPNIH KNJIGA
Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.
Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.
Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.
0691154004
dobrojutro.redakcija@gmail.com