Voćari u Šumadiji priželjkuju kišu posle blage zime i relativno suvog proleća, kako bi se plodovi razvili i dobili na krupnoći. Verko Kačarević, zaštitar iz sela Vinča kod Topole, upozorava voćare da dok čekaju kišu sprovode redovne mere zaštite, kako za jabučasto, tako i za koštunjavo voće.
„Kod jabuke trenutno treba uraditi drugi tretman za prvu generaciju jabukinog smotavca. U pitanju je izuzetno važan tretman. Takođe, potrebno je suzbijanje čađave krastavosti, kao i pepelnice jabuke. Što se tiče koščitavog voća, konkretno kada se o breskvama radi, potrebno je ručno proređivanje. Tako odbacujemo višak plodova. Odmah po obavljenoj ručnoj proredi potrebno je uraditi i zaštitu. U zaštiti treba upotrebiti kaptan, sredstva za trulež i insekticid za breskvin smotavac koji se javlja u voćnjacima, izjavio je zaštitar Verko Kačarević.
Kada je u pitanju jabukin smotavac, Kačarević napominje da je najbolje u voćnjaku postaviti kontrolne klopke sa feromonima.
„Tako će voćari videti kolika je učestalost i faza razvoja smotavca. Osim mera zaštite sada bi valjalo dosta kiše kako bi plodovi dobili na krupnoći i lepo se razvili. Zima je bila blaga sa veoma malo snega, a i proleće je bez kiše, dodao je Kačarević.