Bordovsku čorbu voćari, pogotovo ako je reč o manjem posedu i okućnici, sve ređe pripremaju sami jer, tako bar misle mnogi, za svako prskanje mora da se pravi iznova. Malo se zna da se taj, nesumnjivo koristan preparat za suzbijanje bakteriozne plamenjače, čađave krastavosti… može pripremiti jednom, pred prolećno plavo prskanje, i koristiti tokom cele vegetacije.
Za ovaj posao potrebne su dve plastične posude zapremine veće od 10 litara: jedna za rastvor plavog kamena (bakar-sulfata) i druga za osnovnu suspenziju krečnog mleka. Mešaju se neposredno pre svakog prskanja. U prvoj posudi se rastvori jedan kilogram plavog kamena u 10 litara vode. Količine se mogu proporcionalno povećati, shodno potrebama. Kanta se dobro zatvori, obeleži etiketom i odloži uz ostale preparate za zaštitu biljaka. U drugoj posudi priprema se osnovna suspenzija krečnog mleka. U 10 litara vode se rastvori (suspenduje) 0,4 kg negašenog („živog“) kreča, ili 1,2 kg gašenog kreča, odnosno paste, ili jedan kilogram gašenog, hidratisanog kreča. Polako se promeša da bi se ubrzalo rastvaranje, dobro zatvori, obeleži etiketom i odloži uz plavi kamen. Neposredno pre prskanja, od ove dve „sirovine“ priprema se rastvor za prskanje. Ako je potrebno 10 litara bordovske čorbe, u dublju posudu zapremine veće od 10 l se ulije osam litara vode i doda po jedan litar suspenzije krečnog mleka i plavog kamena. Posude sa plavim kamenom i tečnim mlekom se ponovo dobro zatvore i ostave za sledeću priliku, a bordovska čorba ulije u prskalicu i koristi.
R.D.J.