Na Institutu za prehrambene tehnologije u akreditovanoj labarotoriji za senzornu ocenu, danas će se identifikovati senzorske karakteristike invazivnog rečnog raka. U panelu će učestvovati 30 šefova kuhinja iz reonimiranih ugostiteljskih objekata.
U Prirodno-matematičkom fakultetu kažu kako njihove kolege sa Katedre za gastronomiju u saradnji sa timom sa Instituta za prehrambene tehnologije trenutno rade na identifikaciji zdravstvene bezbednosti, nutirtivnog, senzornog i gastronomskog potencijala invazivne vrste bodljobradog raka (Faxonius limosusu) iz Dunava.
– Ova vrsta predstavlja jednu od najinvazivnijih rakova slatkovodnih ekosistema u Evropi. Poslednjih decenija beleži se intezivan porast prisustva ove vrste u rečnim tokovima Dunava i njegovih pritoka, što se negativno odražava na očuvanje životne sredine. Tim ističe da započeta istražavanja sa teritorije Slankamena i okoline daju odlične rezultate, identifikovana je zadravstvena bezbednost, nutritivni kvalitet i gastronomski potencijal – napominju u PMF.
Foto: PMF