Ove pihtije se prave od boba, biljke iz porodice mahunarki, po ukusu najsličnije pasulju. To je tradicionalno srpsko jelo koje polako pada u zaborav. U Pomoravlju su bobove pihtije neizbežna hrana na posnoj slavskoj trpezi. Ako slavite slavu u vreme posta, postite ili jednostavno želite da ih isprobate, evo odličnog recepta za pripremu boba..
Potrebno je:
- ½ kg očišćenog boba
- 2 lovorova lista
- 2 kašičice soli
- 5 čenova belog luka
- 70 ml ulja
- ½ kašičice mlevene paprike
Priprema:
Bob dobro oprati, pa potopiti u hladnu vodu i staviti da stoji 6 sati. Voditi računa o tome da bob sve vreme bude u vodi. Preručiti u sud za kuvanje, staviti 2 lovorova lista i 2 kašičice soli. Kuvati 2 sata na laganoj vatri. Povremeno mešati i skidati penu koja se stvara. Kada bob bude kuvan, izvaditi lovorovo lišće, ocediti vodu pa ispasirati bob (možete i štapnim mikserom, u blenderu ili u posudi za pasiranje). Isitnjen beli luk dodati u pasiran bob, razliti u tanjire i ostaviti da se ohladi i stegne. Pre služenja preliti uljem, posuti sa 1/2 kašičice mlevene paprike i iseći na kocke.
100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem.
Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
Pozovite nas i poručite kuvar
na telefon 069 11 54 004