Насловна РАЗНО Благодети овчијег млека

Благодети овчијег млека

505

Овчије млеко је веома хранљиво и укусно.Млеко је богатог и благог, помало слатког укуса. Има вишу укупну густину него кравље или козје млеко и садржи два пута више минерала (калцијума,  фосфора и цинка) и све важне витамине групе Б.

Хранљиве вредности овчег млека

Овчије млеко је много богатије у хранљивим материјама од крављег млека.

Проценат угљених хидрата (на првом месту лактозе) код овчег млека је сличан проценту код крављег млека, док су значајне разлике у количини и изнад свега квалитету масти и протеина.

Свеже и пастеризовано овче млеко је неутралног укуса који је сличан укусу крављег млека. У трговинама код нас још увек није могуће пронаћи у понуди овче млеко већ само код одгајивача, којих је на жалост још увек мало.

У земљама Европске уније се ово млеко може наћи у продаји мада ређе, али га је немогуће легално купити код одгајивача због постојећих, строгих закона који се односе на свеже конзумно млеко. Продаје се свеже и смрзнуто или у паковању од 500 мл, а дубоко смрзнуто може да се чува и до 4 месеца

Масти овчијег млека

Масти овчијег млека су по квалитету сличне мастима козјег млека, али у знатно већим количинама.

Овчије млеко садржи дупло више масти у односу на кравље и козје млеко, што варира у зависности од годишњег периода, расе и исхране. Генерално, заступљеност масти у овчем млеку се креће од 6 до 8 %, са екстремима 10-11%. Масне честице овчег млека су веома ситне па постоји могућност њиховог губљења тј. преласка у сурутку током израде сирева. Ове масти садрже готово дуплу количину масних киселина кратког ланца ( од Ц6 до Ц12, капронску, каприлну и капринску), које одређују карактеристичан мирис овчег млека. Веома је важно и присуство три витамина растворљива у мастима, то јест уједињена са мастима. То су А, Д и Е. Овчје млеко садржи веће количине ова три витамина него кравље или козје млеко. Овчије млеко садржи веома мало бета каротина па сиреви имају светлу боју.

Беланчевине овчијег млека

Овчије млеко садржи дупло већу количину беланчевина од крављег и козјег, и она се креће од 5,5 до 6,5 %. Протеини овчег млека су богатији у казеину од протеина крављег млека, што подразумева бољи рандман као и лакше и брже згрушавање.

дипл. инж. Биљана Алексић