Ovčije mleko je veoma hranljivo i ukusno.Mleko je bogatog i blagog, pomalo slatkog ukusa. Ima višu ukupnu gustinu nego kravlje ili kozje mleko i sadrži dva puta više minerala (kalcijuma, fosfora i cinka) i sve važne vitamine grupe B.
Hranljive vrednosti ovčeg mleka
Ovčije mleko je mnogo bogatije u hranljivim materijama od kravljeg mleka.
Procenat ugljenih hidrata (na prvom mestu laktoze) kod ovčeg mleka je sličan procentu kod kravljeg mleka, dok su značajne razlike u količini i iznad svega kvalitetu masti i proteina.
Sveže i pasterizovano ovče mleko je neutralnog ukusa koji je sličan ukusu kravljeg mleka. U trgovinama kod nas još uvek nije moguće pronaći u ponudi ovče mleko već samo kod odgajivača, kojih je na žalost još uvek malo.
U zemljama Evropske unije se ovo mleko može naći u prodaji mada ređe, ali ga je nemoguće legalno kupiti kod odgajivača zbog postojećih, strogih zakona koji se odnose na sveže konzumno mleko. Prodaje se sveže i smrznuto ili u pakovanju od 500 ml, a duboko smrznuto može da se čuva i do 4 meseca
Masti ovčijeg mleka
Masti ovčijeg mleka su po kvalitetu slične mastima kozjeg mleka, ali u znatno većim količinama.
Ovčije mleko sadrži duplo više masti u odnosu na kravlje i kozje mleko, što varira u zavisnosti od godišnjeg perioda, rase i ishrane. Generalno, zastupljenost masti u ovčem mleku se kreće od 6 do 8 %, sa ekstremima 10-11%. Masne čestice ovčeg mleka su veoma sitne pa postoji mogućnost njihovog gubljenja tj. prelaska u surutku tokom izrade sireva. Ove masti sadrže gotovo duplu količinu masnih kiselina kratkog lanca ( od C6 do C12, kapronsku, kaprilnu i kaprinsku), koje određuju karakterističan miris ovčeg mleka. Veoma je važno i prisustvo tri vitamina rastvorljiva u mastima, to jest ujedinjena sa mastima. To su A, D i E. Ovčje mleko sadrži veće količine ova tri vitamina nego kravlje ili kozje mleko. Ovčije mleko sadrži veoma malo beta karotina pa sirevi imaju svetlu boju.
Belančevine ovčijeg mleka
Ovčije mleko sadrži duplo veću količinu belančevina od kravljeg i kozjeg, i ona se kreće od 5,5 do 6,5 %. Proteini ovčeg mleka su bogatiji u kazeinu od proteina kravljeg mleka, što podrazumeva bolji randman kao i lakše i brže zgrušavanje.
dipl. inž. Biljana Aleksić