Punih pedeset godina Blagica Ljubić iz sela Ćukovac, kod Vranja, pravi kravlji sir. Gotovo isto toliko ga prodaje i na pijaci u Donjem Vranju. Počela je ovim poslom da se bavi još kao devojka u svom rodnom Aleksandrovcu. Znanje je Blagica zajedno sa svadbenim ruhom ponela u novi dom kada je zasnovala porodicu u domaćinstvu koje je, takođe, pravilo sir za prodaju. Svekrva joj je odmah prepustila posao kada je videla koliko to dobro radi i koliko je povećana potražnja za njihovim sirom.
Zato Blagica ima mušterije koji od nje kupuju sir po pet decnija. Ima tri krave koje joj u proseku daju po dvadeset litara mleka dnevno. Otkako su joj onemoćale ruke u tom poslu joj pomažu njeni najmiliji. Pomuženo mleko ona podsiri i čeka da ga procedi i iseče.

Zbog toga nikada noću ne legnem pre 12 časova. Da bi se mleko brže uhvatilo ona stavi malo više sirila nego što treba. Mnogi večernje pomuzeno mleko spajaju sa jutarnjim i to nije dobro – kaže Blagica.
Kvalitet sira, po njenim rečima, zavisi mnogo i od hrane koja se daje stoci. Svoju stoku hrani senom, detelinom, kukuruzovinom i krmom koju sami prave od kukuruza i pšenice koje proizvode na svom imanju.
Dobar sir može da se napravi samo uz održavanje vrhunske higijene sudova u kome se muze mleko i odležava sir – kaže Blagica i ističe da je njen sir proglašen najboljim na Donjevranjskoj pijaci.
Ona uspeva da napravi sir i leti po najvećoj vrućini, baš zbog toga što oko njega sve na vreme uradi, a presolac u kome drži sir nikada ne dobije gorak ukus. Puno vodi računa i o soli jer ne želi da sir bude slaniji nego što treba. Zato ga tek posle 15 dana sazrevanja iznosi na prodaju. Postupak skrati kada neko traži mlad sir, a za njim ima uvek potražnje u Beogradu.
Tekst i foto: Gordana Nastić