Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Blagica ima najbolji sir na Donjevranjskoj pijaci

Blagica ima najbolji sir na Donjevranjskoj pijaci

100

Punih pedeset godina Blagica Ljubić iz sela Ćukovac, kod Vranja, pravi kravlji sir. Gotovo isto toliko ga prodaje i na pijaci u Donjem Vranju. Počela je ovim poslom da se bavi još kao devojka u svom rodnom Aleksandrovcu. Znanje je Blagica zajedno sa svadbenim ruhom ponela u novi dom kada je zasnovala porodicu u domaćinstvu koje je, takođe, pravilo sir za prodaju. Svekrva joj je odmah prepustila posao kada je videla koliko to dobro radi i koliko je povećana potražnja za njihovim sirom.
Zato Blagica ima mušterije koji od nje kupuju sir po pet decnija. Ima tri krave koje joj u proseku daju po dvadeset litara mleka dnevno. Otkako su joj onemoćale ruke u tom poslu joj pomažu njeni najmiliji. Pomuženo mleko ona podsiri i čeka da ga procedi i iseče.

Zbog toga nikada noću ne legnem pre 12 časova. Da bi se mleko brže uhvatilo ona stavi malo više sirila nego što treba. Mnogi večernje pomuzeno mleko spajaju sa jutarnjim i to nije dobro – kaže Blagica.
Kvalitet sira, po njenim rečima, zavisi mnogo i od hrane koja se daje stoci. Svoju stoku hrani senom, detelinom, kukuruzovinom i krmom koju sami prave od kukuruza i pšenice koje proizvode na svom imanju.

Dobar sir može da se napravi samo uz održavanje vrhunske higijene sudova u kome se muze mleko i odležava sir – kaže Blagica i ističe da je njen sir proglašen najboljim na Donjevranjskoj pijaci.
Ona uspeva da napravi sir i leti po najvećoj vrućini, baš zbog toga što oko njega sve na vreme uradi, a presolac u kome drži sir nikada ne dobije gorak ukus. Puno vodi računa i o soli jer ne želi da sir bude slaniji nego što treba. Zato ga tek posle 15 dana sazrevanja iznosi na prodaju. Postupak skrati kada neko traži mlad sir, a za njim ima uvek potražnje u Beogradu.

Tekst i foto: Gordana Nastić