Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Биће шљиве упркос мразу и граду

Биће шљиве упркос мразу и граду

726

Род шљиве у многим деловима Србије је далеко испод очекиваног. Мразеве и град учинили су своје, а оно што је остало је доброг квалитета, што за конзум, што за ракију. У ваљевском крају завршила је чачанска родна, а креће лагано да дозрева стенлеј.

Завршена је берба чачанске родне за стону употребу, а при крају је берба за ракију. Биће и то готово ових дана – рекао је за Добро јутро Миливој Тимотић из ПССС Ваљево.

Квалитет шљиве је добар, добар је у оним подручјима где није било града. Тамо где је било града плодови су јако оштећени – каже Тимотић-

Тренутно иде откуп чачанске родне али је слаб тотално. Хладњаче узимају шљиву за цепање па на замрзавање на полутке.

Стенлеј је у фази добијања плаве боје и за неких седам до десет дана ће бити и он за брање за стону употребу.

Цена чачанске лепотице за стону употребу је била 40 динара, за ракију 35, евентуално који динар више. Чачанска родна је цена 30 динара за ракију. Приноси варирају јер је скино мраз доста. На пример код мене по стаблу има 150 килограма чачанске родне, а чачанска лепотица зависи од засада, у пуној родности је просек 60 килограма – рекао је Тимотић.

Текст: Зорица Драгојевић