Otkako su ovce nemačke rase virtemberg počele ovog meseca intenzivno da se jagnje u ovčarniku Gorana Anđelkovića iz sela Ćukovac, kod Vranja, on gotovo svakog jutra sa sinom Nikolom zatekne po neko jagnje. Pojedine ojagnje po dva, pa i tri jaganjca. U takvim slučajevima posebno vode računa da sva jagnjad imaju dovoljno mleka za rast i razvoj. Pri tome vode brigu da i ovce stalno dobijaju kvalitetnu hranu kako bi imale dovoljno mleka.
Očekuju cenu od šest evra za kilogram žive vage
Anđelkovići su za svoje stado od devedeset ovaca letos pripremili dovoljno silaže, koju im daju tokom zime naizmenično sa koncentratom koji sami prave od pšenice, kukuruza i ječma proizvedenih na njihovom imanju. Ove godine ovce su počele ranije da im se jagnje, pa će tako jagnjad da stignu za prodaju pre Vaskrsa kada su inače i najtraženija. Nadaju se i dobroj ceni u vreme prodaje i ističu da bi bili zadovoljni ako bi mogli od kupaca da dobiju šest evra po kilogramu žive vage.
– Ova cena i subvencije koje dobijamo od države našu proizvodnju čine isplativom – kaže Nikola.
Mnoge nedoumice u početku rešavali su uz pomoć Ivice Tomića, savetodavca za stočarstvo u vranjskoj PSSS. Ovih dana on ih je posetio.
– Sjagnjene ovce ekstenzivnog i poluintenzivnog ovčarenja se stave u boks za jagnjenje. Pre ulaska prljavi delovi vune oko polnog organa, korena repa i vimena se ošišaju – podsetio je Tomić i istakao da kod intenzivnog ovčarenja svaka ovca ima svoj boks, u koji ulaze na tri do pet dana pre jagnjenja, a posle 24 sata po jagnjenju odvajaju se u staju za ovce. Na jedan do dva dana pre jagnjenja ovcama se smanji obrok za polovinu, a boksovi se pre njihovog ulaska operu i dezinfikuju.
– Ovcama pre samog jagnjenja treba oprati polni organ, koren repa i vime sa sisama rastvorom cetavlona i obrisati papirnim ubrusom. Odeljenje za jagnjenje zimi treba zagrevati – ističe Tomić.
Ovce se jagnje za trideset do četrdeset minuta
Ovce se, prema njegovim rečima, brzo jagnje i izbacuju posteljicu. Posle pucanja vodenjaka ojagnje se za trideset do četrdeset minuta, a posteljica se izbaci za jedan do dva sata po jagnjenju. Ako se ove radnje ne obave kako je izneto, onda treba tražiti veterinarsku pomoć. Pupkovina se obično sama otkine, ali ako nije prekinuta, onda se preseca sterilnim makazama i podvezuje na deset centimetara od pupka. Preostala pupkovina se dezinfikuje tinkturom joda i zapraši jodoformom ili rivanol praškom za posipanje rana.To je naročito važno da ne dođe do infekcije pupka, odnosno do septikemije i pijemije.
Jako je važno da se svaka ovca ojagnji u svom boksu, jer inficirane ovce preko posteljice i lohija izbacuju veliki broj klica, pa se u boksu ojagnjenih ovaca mogu inficirati i jagnjad zdravih ovaca.
– Posle porođaja opere se polni organ, vime, sise, koren repa i unutrašnje strane buta rastvorom cetavlona (1:20) ili cetapoda i osuše papirnim ubrusom. Prostirka na kojoj se ovce ojagnje i posteljica se neškodljivo uklone, a pod opere i dezinfikuje uz postavljanje druge čiste prostirke – savetuje Tomić.
On poručuje ovčarima da posle odmora ovce i jagnjeta, jagnje treba podojiti, ali pre samog dojenja treba izmusti par mlazeva mleka u poseban sud. Kada se ovca dobro odmori, treba joj dati mlaku vodu i kvalitetno seno jedan do tri dana. Posle sisanja vime se dobro izmuze, da u njemu ne ostane mleko. Ovce se drže u boksu zajedno sa jagnjetom. Kod intenzivnog ovčarenja jagnje se drži sa ovcom samo 24 sata, a kod ekstenzivnog i poluintenzivnog ovčarenja samo prvih pet dana. Jagnjadima posle sisanja ili najkasnije posle tri dana treba dati duphafral i mjofer. Za vreme jagnjenja češće uginu blizanci, trojke i četvorke, pa zbog toga treba dobro hraniti sjagnjene ovce i posle jagnjenja. Ovakva jagnjad moraju biti u toploj prostoriji i sa određenom relativnom vlažnošću vazduha.Treba im pomagati kod sisanja. Jagnjad ugine najviše prvih deset dana života, a kasnije manje.
Tekst: Gordana Nastić
Foto: Ivica Tomić